НОВИНИ

Премиерът на Словакия Роберт Фицо е с опасност за живота след опит за убийство

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
16:23, 15.05.2024 (обновена)
11141
Чете се за: 06:10 мин.
По света
Слушай новината

Покушение срещу словашкия премиер Роберт Фицо. Той е прострелян и в момента се намира в болница с опасност за живота, а следващите няколо часа ще бъдат решаващи.

Това, което се знае за стрелбата, е че той е бил в град Хандлова, на около 180 км от Братислава, където се е провело правителствено заседание. Фицо е прострелян пред местния Дом на културата, докато отивал за среща със свои привърженици.

Според очевидци, са се чули най-малко четири изстрела, а в официалния му Фейсбук профил се съобщава, че е прострелян няколко пъти:

"Роберт Фицо беше прострелян няколко пъти и в момента е с опасност за живота. В този момент той се транспортира с хеликоптер до Банска Бистрица, защото ще отнеме твърде много време, за да стигне до Братислава като се има предвид необходимостта от бърза намеса. Следващите няколко часа ще бъдат от решаващо значение."

Твърди се, че словашкият премиер е ранен в корема, а по непотвърдена информация - и в главата. От вътрешното министерство определиха случилото се като опит за убийство. На мястото на нападението е арестуван един човек, чиято самоличност не се съобщава. Веднага след покушението Роберт Фицо е качен в правителствения автомобил, след което е транспортиран с хеликоптер в болница в Банска Бистрица, тъй като състоянието му не позволява да бъде превозен до столицата. От правителствената служба допълват, че Фицо е бил в съзнание, когато е докаран в болницата.

Сред първите реакции беше тази на опонента му Зузана Чапутова, която остро осъди нападението. Покушението осъдиха още председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет - Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел, както и редица европейски лидери:

Зузана Чапутова, президент на Словакия: "Шокирана съм от днешното брутално и безскрупулно нападение срещу премиера на Словакия Роберт Фицо, което дълбоко осъждам. Пожелавам му сила в този критичен момент и бързо възстановяване. Мислите и са с близките и семейството му."

Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК: "Остро осъждам жестокото нападение срещу премиера Роберт Фицо. Подобен акт насилие няма място в нашето общество и подкопава демокрацията - нашата най-голяма обща ценност. Мислите ми са с премиера Фицо и семейството му."

Марк Рюте, министър-председател на Нидерландия: "Шокиран съм от стрелбата срещу моя дългогодишен колега Роберт Фицо. Пожелавам му да бъде силен."

Йенс Столтенберг - генерален секретар на НАТО: “Шокиран и потресен съм от стрелбата по премиера Робърт Фицо. Пожелавам му сили за бързо възстановяване. Мислите ми са с Роберт Фицо, неговите близки и народа на Словакия.”

Роберта Мецола - председател на Европейския парламент: “Шокирана съм от ужасяващото нападение срещу словашкия премиер Роберт Фицо в Хандлова. От името на Европейския парламент осъждам този насилствен акт. Мислите ми са с него и семейството му в този много труден момент.”

Шарл Мишел - председател на Европейския съвет: “Шокиран съм от новината за нападението срещу словашкия премиер Фицо след заседание на словашкия кабинет в Хандлова. Нищо не може да оправдае насилието или подобни атаки. Мислите ми са с министър-председателя и семейството му.”

Виктор Орбан - министър-председател на Унгария: “Дълбоко съм шокиран от отвратителното нападение срещу моя приятел, министър-председателя Робърт Фицо. Молим се за неговото здраве и бързо възстановяване! Бог да благослови него и страната му.”

Доналд Туск - премиер на Полша: “Шокиращи новини от Словакия. Робърт, моите мисли са с теб в този много труден момент.”

Олаф Шолц - канцлер на Германия: “Дълбоко съм шокиран от новината за страхливото нападение срещу словашкия премиер Фицо. Насилието не трябва да съществува в европейската политика. В тези часове мислите ми са с Роберт Фицо, семейството му и гражданите на Словакия.”

Карл Нехамер - канцлер на Австрия: “Покушението срещу моя словашки колега Роберт Фицо дълбоко ме шокира. Само преди няколко дни се чухме по телефона и говорихме интензивно по проблемите на сигурността. Пожелавам му бързо и пълно оздравяване! Омразата и насилието не трябва да се налагат в нашите демокрации и трябва да се борим с решително с тях!”

Володимир Зеленски - президент на Украйна: “Атаката срещу министър-председателя на Словакия Роберт Фицо е ужасяваща. Остро осъждаме този акт на насилие срещу правителствения ръководител на нашата съседна партньорска държава. Трябва да се положат всички усилия, за да се гарантира, че насилието няма да се превърне в норма в която и да е държава, форма или сфера. Искрено се надяваме Роберт Фицо да се възстанови скоро и изразяваме солидарността си с народа на Словакия.”

По темата работят: Цветелина, Йорданова, Джанан Дурал и Десислава Апостолова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Интерпол издаде червена бюлетина на избягалия френски затворник
Интерпол издаде червена бюлетина на избягалия френски затворник
ЕС и НАТО осъдиха приемането на "руския закон" в Грузия
ЕС и НАТО осъдиха приемането на "руския закон" в Грузия