НОВИНИ

Протест и съдебно дело: Близки на загинали в катастрофи настояват за по-строги наказания на пътя

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
18:31, 21.10.2024
Чете се за: 04:20 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

От сдружение "Ангели на пътя" отново настояват за затягане на контрола по пътищата, защото инцидентите не спират. Родителите на деца загинали в катастрофи се срещнаха с министъра на вътрешните работи. Атанас Илков обеща да работи за това контролът по пътищата да се завиши, а наказанията за системните нарушители да станат по-строги. "Ангели на пътя" протестираха и пред Съдебната палата в София със снимки на убитите на пътя деца. Час преди началото на делото за прегазения на пешеходна пътека 14-годишен Филип пред Съдебната палата се състоя протест с искане за справедлива присъда и по-бърз процес.

На 2 септември 2023 г., малко преди да се стъмни, 14-годишният Филип Арсов е премазан в центъра на София, точно на пешеходната пътека на кръстовището на улиците "Гурко" и "Шишман". Шофьорът е с над 2 промила, скоростта близо 90 км/ч. Година по-късно по делото няма никакво развитие, а подсъдимият - Петър Тодоров е под домашен арест.

Николина Петкова, майка на Филип Арсов: "Съответно агонията продължава с всяко едно заседание, на което ние постоянно слушаме как убиецът на Филип форсира двигателя преди пешеходната пътека вместо да намали. Детето, разбира се, умира с ясната представа, че е абсолютно само, че няма тати, няма мама до него и не сме принудени това нещо да го слушаме постоянно всеки път в залата."

На днешното заседание трябваше да бъдат изслушани 11 свидетели, явиха се само двама, затова съдът реши на следващото заседание петима свидетели да бъдат принудително доведени.

Първият свидетел, който даде показания днес, е един от полицаите пристигнали на мястото на катастрофата. Другата изслушана свидетелка е млада жена, която вечеряла с годеника си в близкото заведение, когато тялото на Филип буквално изхвърчало край нея. Тя разказа, че си помислила, че шофьорът иска да избяга и започнала да тича след колата. Автомобилът все пак спрял, а отвътре излязла жена с малко дете. Тя обаче отказва да даде показания.

Затова и от сдружение "Ангели на пътя" ще сезират прокуратурата жената да бъде призована като съучастник. По-рано от сдружението поискаха от министъра на вътрешните работи по-строги санкции за системните нарушители, какъвто е бил и подсъдимият Петър Тодоров. Опасяват се, че отнемането на коли на пияни и дрогирани шофьори може да отпадне.

Нинела Върбанова, Сдружение "Ангели на пътя": "Тези седмици КС трябва да вземе решение дали тази промяна от 2023 г. да остане или да бъде отменена. Няколко съдии натискат тя да бъде отменена като противоконституционна. Филип е пример за дете, което щеше да бъде живо, ако тази мярка действаше, както в други страни от десетилетие, защото той е бил пътен рецидивист."

снимки: БТА

Министър Илков е дал уверение, че от януари ще заработят нови лаборатории за кръвни тестове за наркотици - във Варна Бургас, Плевен и Пловдив. От "Ангели на пътя" настояват още първия отказ от тест да бъде инкриминиран.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жоел Арате: Отново показахме, че разполагаме с голям потенциал
Жоел Арате: Отново показахме, че разполагаме с голям потенциал
Случаят със спасената от "бактерия-човекоядец" жена е единствен за България
Случаят със спасената от "бактерия-човекоядец" жена е единствен за България