НОВИНИ

Протест на служители на затворите

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
12:06, 04.07.2022 (обновена)
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Служители на затворите в страната се събраха пред Министерството на финансите, където очакват да се проведе среща на министрите на правосъдието Надежда Йорданова и финансовия ѝ колега.

Надзирателите настояват за увеличение на заплатите след проведена оптимизация в Главната дирекция "Изпълнение на наказанията".

От синдиката на служителите на затворите в България заявиха в прессъобщение, че дават пълна подкрепа на правосъдния министър за по-високи заплати срещу реформи в Главната дирекция "Изпълнение на наказанията".

Те обаче смятат, че действията на депутатите показват нежелание да се срещнат с представители на синдиката и да подкрепят с мнозинство предложенията за увеличение на възнагражденията.

Заради което служителите на затворите съобщават за ескалация на недоволство сред заетите в сектора.

"По нашите искания основно остана искането за увеличение на работните заплати, както сме депозирали не един път - 25%, ние останахме извън рамката, гласувана в НС, на МРВ се дадоха пари, на нашето министерство - не", каза Ясен Тодоров, председател на УС на ССЗБ.

"Смущаващо за нас е отсъствието на единомислие между институциите, иначе с министъра на правосъдието, особено след 1 април, след палатковия лагер на това място, диалогът е учестен, но сме силно изненадани, че няма реакция от страна на политическите партии, на НС, което ни остави в една деликатна ситуация с оглед на приетия бюджет", каза Цветан Михайлов, УС на ССЗБ.

Оказа се, че средства за по-високи заплати на надзиратели и съдебна охрана има. Но ще бъдат отпуснати след оптимизация.

"Това, което имаме като разбиране - до края на седмицата ние да приключим с тези предложения, за да можем, ако приключим успешно до края на седмицата, следващата седмица постановлението с конкретните суми и конкретните ангажименти да бъде в МС. Ако успеем през следващата седмица, до сряда да мине постановлението през МС, това ще стане факт още от 1 юли", коментира Надежда Йорданова - министър на правосъдието в оставка.

Надзирателите обаче настояват реформата да не означава само икономии.

"Тя трябва да застъпва теми като корупция, кариерно израстване, обучение и квалификация на състава", заяви Цветан Михайлов - Синдикат на служителите на затворите в България.

Според синдиката една от основните цели на реформата трябва да бъде връщането на доверието в институциите от страна на хората. Демонстрацията пред финансовото министерство протече спокойно, като в нея участваха служители на затворите от различни населени места в страната.

Свалете приложението BNT News за Android или iOS и научавайте новините първи!


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев поздрави Джо Байдън по случай Деня на независимостта на САЩ
Румен Радев поздрави Джо Байдън по случай Деня на независимостта на САЩ
Млад мъж е намерен мъртъв в центъра на Варна, потвърдено е убийство
Млад мъж е намерен мъртъв в центъра на Варна, потвърдено е убийство