НОВИНИ

Протест на животновъди в Хасково заради ниските изкупни цени на млякото

bnt avatar logo
от БНТ
17:22, 14.02.2023
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

В цяла България текат проверки на качеството на млякото, което се внася, съобщи днес министърът на земеделието Явор Гечев. Сред животновъдите обаче напрежението продължава да расте - притесняват се, че парите за тях в новия програмен период ще са по-малко от досегашните. Оплакват се и от драстичен спад в изкупните цени на суровото мляко. В същото време млечните продукти по магазините поскъпват.

Днес в Хасково се проведе разяснителна кампания за Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода до 2027 г. Част от дошлите стопани обаче се оказаха извън залата, а това допълнително нажежи страстите.

"Този стратегически план, за който е разяснителната кампания, не е приет от нашия бранш, от животновъдния бранш. Защото в стратегическия план, по тези мерки, които са залегнали, от догодина вие ще разберете, че ние ще получаваме двойно по-малко пари", заяви Бойко Синапов, председател на "Обединени български животновъди".

В същото време последните дни изкупните цени на млякото са паднали драстично и на места вече са под 85 стотинки за литър.

- При нас на 1,15 лв., но не се знае до кога.
- Не виждаме в магазините цените да падат, и изкупната цена пада. Дори и да внасят вносно мляко от вънка, което твърдят, че е на 45 стотинки докарано на рампа, това значи, че цената на киселото мляко и на сиренето, хайде сиренето трябва да зрее, но киселото мляко днес се взема суровото мляко, утре киселото е на пазара. Това означава, че кофичките трябва да падат, а те вървят нагоре, не падат надолу.

Обяснение за ниските цени на суровината и високите на крайните продукти е вносът на мляко. От къде обаче информация няма.

"В Хасковкия регион от 108 ферми, млечни ферми, в момента са останали 44 ферми. Ако това не се случи, трябва средства спешно от държавния бюджет да се отпуснат, за да може да се компенсира разликата. В противен случай няма как да се съществува", обясни Мария Степанчева, биволовъд.

Фермерите настояват за държавна подкрепа и защита на бранша като част от националната сигурност. Земеделският министър Явор Гечев им отговори така:

"Според мен има частична спекула, не може прясното мляко просто бутилирано на практика пастьоризирано, съответно да стига такива цени. Поне да са солидарни с хората по веригата, за да получават най-малкото нормални цени самите земеделски производители".

Засилени проверки за качеството на млякото, което се внася в страната

Така въпросите не получиха отговор.

Репортер: Цанка Семерджиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наско Сираков се срещна с генералния спонсор на Левски за бъдещото развитие на клуба
Наско Сираков се срещна с генералния спонсор на Левски за бъдещото развитие на клуба
Бразилци, сърби и французи сред спаринг партньорите на националите ни по бокс
Бразилци, сърби и французи сред спаринг партньорите на националите ни по бокс