Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Протест срещу построяването на завод за изгаряне на отпадъци в Павликени

от БНТ
19:43, 27.01.2022
Чете се за: 01:32 мин.
У нас
протест построяването завод изгаряне отпадъци павликени
Слушай новината

Стотици жители на Павликени и съседните населени места се събраха на протест пред сградата на общината. Хората са против изграждането на завод за производство на каменна вата, в който обаче ежедневно ще бъдат изгаряни над 1000 тона битови отпадъци.

Проектът предвижда инсталацията да бъде изградена на по-малко от километър от село Върбовка. Хората са категорични, че, ако тя заработи, ще замърси въздуха, водата и земята за десетилетия напред.

Междувременно на общинска сесия днес съветниците приеха декларация, с която подкрепят хората, но заявиха, че оттук нататък всичко е в ръцете на екоминистерството.

"Протестираме срещу изграждането на огромна инсталация в центъра на Северна България, един от най-плодородните райони. Най-страшното е комплексното, дълготрайно и натрупващо се въздействие на цялата Менделеева таблица, плюс изключително токсични и канцерогенни вещества, отделяни в огромни количества", заяви Владислав Иванов от Сдружение "Зелено Павликени".

"Оттук насетне освен местен референдум, успешен, правомощията на общината, няма какво, всичко е в ръцете на Министерството на околната среда и водите", допълни кметът на Община Павликени инж. Емануил Манолов.


Автор: Зорница Илиева

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Рамадан Аталай: Съкращаването на членовете на КЕВР дава възможност управляващите да ѝ влияят
Рамадан Аталай: Съкращаването на членовете на КЕВР дава възможност управляващите да ѝ влияят
Премиерът проведе работни срещи с европейски лидери
Премиерът проведе работни срещи с европейски лидери