НОВИНИ

Протест заради жестоко убийство на жена в София

Недоволството е с искане за справедливо наказание на Орлин Гигов (СНИМКИ)

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:11, 25.06.2024 (обновена)
Чете се за: 05:30 мин.
У нас
Слушай новината

Протест пред Съдебната палата заради жестокото убийство на жена в условията на домашно насилие и липсата на справедливост.

На 20-ти юни Орлин Гигов, който многократно е арестуван за побой на жени, убива приятелката си Силвия. Въпреки изключителната публичност на тези случаи на домашно насилие срещу поне пет жени, той не е осъден ефективно по нито един от случаите. Протестиращите настояват за адекватни програми за защита на жертвите на домашно насилие, анализ на причините, довели до липсата на навременна реакция от страна на институциите, както и образователни програми за обществото. Демонстрацията се организира от колективите на ЛевФем и Феминистка библиотека.

Бившият шофьор в МВР болница Орлин Гигов, който вече е в ареста по обвинение за убийството на приятелката си в условията на домашно насилие, от години пребива жени - на практика без никакво притеснение от наказания. Стана ясно, че още миналата година същата жена, чиито живот вече е отнет - е била бита и изхвърлена в безпомощно състояние пред апартамента си в "Хаджи Димитър".

Една от жертвите на Орлин Гигов е жена с психично заболяване. Двамата се запознават малко преди Великден 2022 г. разказва нейната дъщеря, която от страх крием лицето ѝ, тъй като не вярва, че мъжът ще остане за дълго в ареста.

"Лицето ѝ беше синьо. Цялата беше намушквана с нож. След като лежа в психиатрията ми сподели, че през пет минути й е удрял шамари", сподели потърпевша.

Жената живее около месец с Гигов. За близките ѝ случая ескалира, когато от полицията се обаждат, че е забелязана да се скита неориентирана в село Ковачевци. Дъщеря ѝ споделя, че той я изпратил да купи цигари.

"Не можело да се бави толкова много, щял да я тормози и бие", допълни потърпевшата.

Гигов отказвал да върне личната карта на жената, която държал в апартамента си.

"Около 10 дни му отне да ми я върне", заяви потърпевшата.

Семейството решава да не подава жалба, тъй като не искали психично болната жена да има досег с насилника. Решават обаче да дадат гласност през медиите.

"От полицията можеха да ме издирят. Не е толкова трудно. Или поне показания. Все пак той ме заплашваше с фалшиви карти на МВР. Според мен на никой не му пука", заяви потърпевшата.

Свързали се и с други жертви, които направили опит да потърсят правата си, но без резултат.

"В случая явно някой го пази и то нищо не може да се направи в тази ситуация. Знаеше се, че ще се стигне до убийство и ето стигна се", добави потърпевшата.

Оказва се, че майката на Орлин е опитала да потърси помощ от фондация "Анимус", когато украинката Силвия е била намерена на улицата гола и боса със следи от побои.

"Ние сме я посъветвали да го лекува, но тя не е могла да го направи това. Този човек систематично има проблем с наркотици, хазарт, множество агресии", каза Надежда Стойчева – Клиничен психолог и психотерапевт.

Според източници на "По света и у нас" убитата украинка е отказвала да даде показания срещу Гигов. Срещу него има и два сигнала за закана с убийство от майка му. Една от жертвите успява да стигне до съд и дори да го осъди на първа инстанция. На втора инстанция обаче остава само паричната санкция. Практиката показва, че не са изключение случаите, при които жертвите губят дела.

"Особено, ако това са по-богати хора, които имат повече възможности печелят делата и пострадалите след това отново стават жертви", каза Надежда Стойчева.

Според експерти новият закон за защита от домашно насилие все още не се прилага в пълнота.

"Интимната връзка влезе след случая "Дебора", но трудно върви. Не се приема много добре от съдиите. Всички институции, свързани с домашното насилие, се влачат и всички решения се влачат", заяви Надежда Стойчева.

През миналата година само във фондация "Анимус" са постъпили над 5 500 сигнала свързани с домашно насилие.

Автори: Тихомир Игнатов и Мая Димитрова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Брюксел с предупреждение към Скопие, Мицкоски очаква ново българско правителство и нови преговори
Брюксел с предупреждение към Скопие, Мицкоски очаква ново българско правителство и нови преговори
Втори ден консултации при президента: "Възраждане" и БСП дадоха заявки за третия мандат
Втори ден консултации при президента: "Възраждане" и БСП дадоха заявки за третия мандат