НОВИНИ

Протести срещу скъпия живот съпътстваха Солунския панаир и гръцкия премиер

Какво обеща Мицотакис на гърците?

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
22:16, 08.09.2024
Чете се за: 02:17 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Протести срещу скъпия живот съпътстваха откриването на Солунския панаир. Гърците са изправени пред все по-високи разходи след последователните кризи - пандемията и опостушителните пожари и наводнения.

В речта си пред престижния икономически форум премиерът Мицотакис даде щедри обещания за увеличение за заплати и пенсии и намаляване на данъците.

Поетапно повишение на минималната работна заплата от 830 на 950 евро до 2027 г., увеличение с 2,5% на пенсиите още следващата година, намаляване с един процентен пункт на социалноосигурителните вноски, по-ниски данъци и нови работни места. Това са част от обещанията, които гръцкият премиер Кириакос Мицотакис направи в речта си при откриването на Солунския панаир.

"Необходимостта от фискална отговорност ме принуждава да поясня - не нося със себе си торба с неразумни подаяния. Вместо това, имам предложения за полезен и ефективен избор. Това е особено важно, предвид факта, че осем държави, включително големи икономики като Италия и Франция, вече са поставени под наблюдение от Европейската комисия за превишаване лимита на разходите. Лично аз няма да допусна това да се случи в Гърция", заяви Мицотакис.

Пред форума в Солун хиляди се стекоха, за да изразят недоволството си срещу икономическите политики на правителството.

"Като всяка година правителството и премиера ни уверяват колко сме по-добре и колко по-добре ще ставаме следващата година, а после обявяват нови мерки за икономии и повече работни часове за нас", коментира Агелос, 24 години.

Гърция продължава да се възстановява от дълговата криза, но през последните години отчита силен икономически растеж. Прогнозите са тази година ръстът да е 2,5 процента.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как се играе футбол по време на война - Бруно Бекман с разказ от Киев
Как се играе футбол по време на война - Бруно Бекман с разказ от Киев