НОВИНИ

Протести в Беларус и дипломатическо напрежение между Минск и Москва

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:45, 31.07.2020
Чете се за: 01:08 мин.
Европа
Снимка: БГНЕС

Многохиляден митинг на опозицията в Беларус и дипломатическо напрежение между Минск и Москва. Десетки хиляди подкрепиха опозиционна кандидатка, чийто съпруг е в затвора. В същото време, Кремъл настоя за незабавното освобождаване на над 30 руски граждани, задържани по подозрение за подготвяни атентати или подклаждане на бунтове.

Над 60 хиляди противници на държавния глава Александър Лукашенко се събраха в Минск, за да подкрепят Светлана Тихановска - кандидат за президент на обединената опозиция. Зад нея застанаха представители на различни партии, които не бяха допуснати да се кандидатират. 37-годишната Тихановска влезе късно в надпреварата, след като мъжът й, който имаше амбиции за поста, беше арестуван.

"Аз не съм политик и нямам нужда от власт. Но мъжът ми е в затвора. Бях принудена да скрия децата си от съображения за сигурност. Пожертвах спокойния си живот заради всички нас. Изморих се да търпя. Изморих се да мълча. Изморих се да се страхувам", споделя Тихановска.

Арестуваният Сергей Тихановски е известен блогър и критик на Лукашенко. През май беше задържан и обвинен, че с помощта на руски наемници е планирал да дестабилизира Беларус преди изборите на 9 август.

Вчера 33-ма руски граждани бяха арестувани пред санаториум в Минск. Твърди се, че те са служители на частната руска военна компания "Вагнер", собственост на близък до Кремъл олигарх. Поведението и облеклото им били подозрителни. Смята се, че са част от група от 200 руснаци, пристигнали в страната, за да провокират бунтове. Москва отрече да е запозната със случая.

"Видяхме реакцията на руснаците - твърдят, че не те са изпратили тези хора, а ние сами сме ги поканили. Очевидно е, че някой се опитва да прикрие съмнителните си намерения", заяви на 30 юли беларуският президент Александър Лукашенко.

Днес от Кремъл настояха руските граждани незабавно да бъдат освободени. Според говорителя на Путин - Дмитрий Песков, действията на Беларус не са в духа на съюзнически отношения.

Твърде рано е да се прогнозира дали събитията в Минск и първите от десетилетия масови демонстрации, са знак, че смятаният за несменяем Александър Лукашенко ще загуби властта. На поста от 26 години, президентът наскоро призна, че е преболедувал COVID-19, но това няма да го спре да се бори за шести мандат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Семерджиев: Студентите учат при всички условия на спазване на епидемиологичните изисквания
Проф. Семерджиев: Студентите учат при всички условия на спазване на епидемиологичните изисквания
Един загинал и 30 ранени при катастрофа на влак в Португалия
Един загинал и 30 ранени при катастрофа на влак в Португалия