НОВИНИ

Протестиращи не допускат Иван Гешев в Съдебната палата

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
08:38, 09.06.2021 (обновена)
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Втори ден Съдебната палата осъмва блокирана с палатки пред входа. Те са там, защото протестиращи настояват за оставката на главния прокурор Иван Гешев и се заканват, че ще останат, докато не бъдат удовлетворени исканията им.

Представители на гражданско сдружение "Боец" се събраха пред сградата на Съдебната палата. Те казват, че няма да допуснат главния прокурор Иван Гешев да влезе в сградата. Очаква се и други партии да подкрепят протеста.

"От "Боец" обявяваме старт на акцията "Гешев вън". Блокада на всички входове на сградата с цел недопускане на Иван Гешев да влезе в сградата. Той повече няма място в тази сграда. Започнахме и подписка за оставката на Гешев", заяви председател на гражданското сдружение.

Няма да се пречи на гражданите и институциите да работят, уточниха от протеста.

"Санкциите, наложени по закона "Магнитски", които освен персонално - олигарсите: Пеевски, Божков, политиците и държавните служители, които бяха посочени, ни казват нещо много важно: България няма прокуратура, защото ако имаше действаща прокуратура, нямаше да се стигне дотук и нямаше да има такова ниво на корупцията и подобни масови, ендемични схеми. Това означава, че Цацаров и след него Гешев предадоха и продадоха прокуратурата на мафията, превръщайки я в шпицкоманда за защита на нейните интереси", каза Георги Георгиев - председател на "Боец".

"Ние ще блокираме Съдебната палата, за да не влиза всеки ден престъпността, когато влиза Гешев в тази палата, този води със себе си задкулисието", заяви Методи Лалов от "Демократична България".

"Главна прокуратура петни престижа на тази авторитетна сграда, която е символ на българското правосъдие. Правосъдие без каскет казваме от "Правосъдие за всеки", допълни Велислав Величков.

През деня работата на съда не беше затруднена - граждани и магистрати влизаха и излизаха от сградата. В рамките на днешния ден протестиращите не можаха да се срещнат с главния прокурор. От прокуратурата заявиха, че Иван Гешев е в Габрово за работна среща с прокурори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румяна Дечева, Обществен съвет на ЦИК: Ще се справим с изборите
Румяна Дечева, Обществен съвет на ЦИК: Ще се справим с изборите
Изтребител на българските ВВС е паднал в Черно море
Изтребител на българските ВВС е паднал в Черно море