НОВИНИ

Проучване: Забавените дози "Астра Зенека" повишават имунитета

проучване забавените дози астра зенека повишават имунитета
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
14:49, 28.06.2021
Чете се за: 03:05 мин.
Здраве
Слушай новината

Забавените втора и трета доза от ваксината "Астра Зенека" повишават имунитета срещу COVID-19, се казва в проучване на Оксфордския университет, който разработи ваксината с британско-шведската фирма, предаде АФП.

Интервалът до 45 седмици между първата и втората доза на ваксината на "Астра Зенека" е довел до засилен имунен отговор, а не до компрометиране на имунитета, се казва в изследването.

Прилагането на трета доза повече от шест месеца след втората доза също води до "значително увеличаване" на антителата и предизвиква "силен тласък" на имунния отговор на субектите, се казва в проучването, което все още не е рецензирано.

"Това трябва да бъде успокояваща новина за страните с по-ниски доставки на ваксината, които може да са загрижени за забавянето при осигуряването на втори дози за популациите си", заяви водещият изследовател от Оксфорд Андрю Полард.

"Има отличен ефект от втора доза, дори след 10-месечно закъснение от първата."

Изследователите казват, че резултатите от забавена трета доза "Астра Зенека" са положителни, особено след като страните с напреднали програми за ваксинация обмислят дали ще бъдат необходими трети инжекции за удължаване на имунитета.

"Не е известно дали ще са необходими ускорени ваксинации поради намаляващ имунитет или за увеличаване на имунитета срещу различни проблеми", каза главният старши автор на изследването Тереза Ламбе. Тя обясни, че изследването показва, че ваксината на "Астра Зенека" "се понася добре и значително повишава отговора с антителата".

Ламбе добави, че резултатите са обнадеждаващи, "ако установим, че е необходима трета доза".

Развитието на ваксина, която се прилага в 160 страни, е приветствано като крайъгълен камък в усилията срещу пандемията поради относително ниската цена и лекотата на транспортиране.

Въпреки това доверието в тази ваксина, както и във ваксината, разработена от американската фирма "Джонсън и Джонсън", е затруднено от опасения относно връзките с много редки, но сериозни кръвни съсиреци при единични случаи. В резултат на това редица държави прекратиха употребата на ваксината или ограничиха употребата й до по-млади групи, които са по-малко изложени на риск от коронавирус.

Проучването в Оксфорд показва, че страничните ефекти от ваксината като цяло се "понасят добре" с "по-ниски случаи на странични ефекти след втора и трета доза, отколкото след първите дози".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От лагера на Испания: На прав път сме
От лагера на Испания: На прав път сме
Арда няма да гостува в Беер Шева в Лигата на конференциите
Арда няма да гостува в Беер Шева в Лигата на конференциите