НОВИНИ

Проучват акваторията на Созопол за археологически паметници и праисторическо селище

bnt avatar logo
от БНТ
23:18, 19.05.2020
Чете се за: 00:54 мин.
Още

Спасителни археологически проучвания в акваторията на пристанището в Созопол извършват специалистите от Центъра за подводна археология в морския град.

Проучванията се правят във връзка с проект на Община Созопол за изграждане на плаващи понтонни кейове за рибарските лодки. Експедицията на Центъра за подводна археология е първата в Бургаска област за археологическо лято 2020.

Проучването трябва да покаже дали в зоната на пристанището в древния град има археологически паметници и праисторическо селище. Разкопките са на площ само два на четири метра, но дават много археологически материал.

Найден Прахов, директор на Центъра за подводна археология в Созопол: Започнахме от съвременни материали- боклуци, бутилки, пластмасови чашки от 21 век, след това минахме 20 век, пластмасови чашки с надписи, технопласт, с цена 29 стотинки, така че горе-долу може да се датира 70-80 години на 20 век, след това продължихме.

Целта на археолозите е да достигнат дъното на някогашното пристанище, когато тук се заселват създателите на Аполония Понтика.

Калин Димитров: От вида амфори може да се разбере с кои острови и с кои части на Гърция и Мала Азия са търгували древните аполонийци. Просто един много интересен и хубав икономически срез на активността в созополското пристанище.

Найден Прахов, директор на Центъра за подводна археология в Созопол: По-голямата част от пристанището е било удълбочавано неколкократно в 20 век, но сега стана ясно, че има части, които са напълно запазени.

Според учените по цялата територия на пристанището има неизследвани площи, които трябва да влязат в дългогодишен научен археологически проект. До няколко месеца находките от проучването ще бъдат в Археологическия музей в Созопол.

Автор: Веселин Григоров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тревога в Индия и Бангладеш. Тече евакуация в очакване на мощен циклон
Тревога в Индия и Бангладеш. Тече евакуация в очакване на мощен циклон
Германска разузнавателна агенция ровела из интернет трафика на чужденци
Германска разузнавателна агенция ровела из интернет трафика на чужденци