НОВИНИ

ВУЗ-ове масово препитват кандидатстуденти онлайн. Каква е готовността им и кога ще са те?

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
20:37, 19.05.2020
Чете се за: 01:18 мин.
Още

По различен начин ще се проведе кандидатстването за висшите училища в България.

На места ще има присъствени и онлайн приемни изпити, както и прием по документи, а на други ще се проведат само онлайн изпити.

Така например в голяма част от висшите училища, извън София, са решили да има дистанционни изпити.

В Стопанската академия в Свищов кандидат студентските изпити ще се провеждат в интернет.

В Икономическия университет във Варна препитването също ще е онлайн.

Доц. д-р Силвия Благоева, зам.-ректор по учебна дейност и акредитация в Икономически университет - Варна: Ранният ни прием ще започне от 22 юни и ще продължи до 7 юли. В този период от време ние предвиждаме и присъствен период на подаване на документи.

Във Варненския технически университет кандидат студентските изпити се полагат само онлайн. За целта е разработена специална платформа, отворена по всяко време. Изпитите се провеждат всеки работен ден.

По подобен начин е организирана дейността и в Университета по хранителни технологии в Пловдив.

Доцент Христо Спасов, Университет по хранителни технологии-Пловдив: Присъствени изпити няма да има, дори в периода, в който предвиждаме основния изпит, това е 8 и 9 юли. Никой не знае в момента как ще бъдат променени заповедите на министъра на здравеопазването, но дори и да има възможност за присъственост, ние счетохме за удачно да бъдат при равни условия кандидат студентите, тоест и тогава изпитът ще бъде онлайн.

Кристина Харизанова, кандидат студент: Избрах чрез интернет, защото това ще ми спести време и разходи. Също така смятам, че лично за мен това е по-спокоен начин да изкарам изпита.

В Пловдивският университет "Паисий Хилендарски" обаче ще има присъствен изпит, след като отложиха предварителните заради пандемията.

Доцент Мария Стоянова, зам.-ректор на ПУ "П. Хилендарски": Всички заплатили такси могат да ги ползват в редовната сесия. Изпитите от редовната изпитна сесия планирани в периода 28 юни - 2 юли ще бъдат проведени присъствено.

Възможността за прием само по документи остава в повечето висши училища.

Проф. д-р Мариана Божинова, ректор СА "Д.А. Ценов" Свищов: Ние, а и в много висши училища, поне от 10 години осъществяваме такъв прием, просто кандидатът си избира дали след изпит, или с оценка от държавен зрелостен изпит.

Всеки кандидат студент в страната трябва да провери конкретните условия за полагане на изпит в страницата на избраното от него висше училище, за да знае какви документи да подготви за кампанията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕС подготвя план за възстановяване на икономиките. Грантове или кредити ще има?
ЕС подготвя план за възстановяване на икономиките. Грантове или кредити ще има?
Огромно количество мъртва риба покри южния бряг на Варненското езеро
Огромно количество мъртва риба покри южния бряг на Варненското езеро