НОВИНИ

Психолог: Най-уязвими на дистрес заради пандемията и изолацията са децата и медицинските работници

bnt avatar logo
от БНТ
19:22, 19.05.2020
Чете се за: 00:37 мин.
Още

Близо 50% от хората, участвали в изследвания в Европа, САЩ, Канада през март и април, са с повишени нива на емоционален дистрес по време на пандемията и изолацията, съобщи в "Още от деня" проф. Светлозар Василев, психолог.

Това означава повишена раздразнителност, изблици на гняв, трудности в областта на съня, апетита, междуличностни конфликти, придружени в следващ етап от тревожност и потиснатост, а в крайните етапи, ако това не бъде спряно като процес - до апатия и по-сериозни тревожни състояния, поясни проф. Василев.

Различните общества се справят по различен начин поради културните и различни генетични особености, но има няколко уязвими групи, които са много важни и вече са очертани много ясно.

Проф. Светлозар Василев: Първата са децата, юношите и младежите. Малки деца, които са на възраст около 4-5 години, все още не могат да разберат какво се случва и защо има ограничение. Другата голяма уязвима група, за която не се говори, всъщност са медицинските работници, които са на предния фронт.

Психологът цитира документ на ООН, според който нивата на депресия при медицинските работници са 50%, с тревожност са 45%, с разстройство на съня - 34%.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Чиновничка от МРРБ с коронавирус. Затварят министерството за 2 дни
Чиновничка от МРРБ с коронавирус. Затварят министерството за 2 дни
Идеи за сезона: културен и семеен туризъм и български стоки
Идеи за сезона: културен и семеен туризъм и български стоки