НОВИНИ

Лекуват заразени с COVID-19 в 7 болници в София

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:24, 19.05.2020
Чете се за: 01:07 мин.
Още

7 болници в София да лекуват заразените с коронавирус. Идеята е обсъдена между директори на лечебни заведения и здравната инспекция в столицата.

От два дни Жоржета е в болница. Проблемите с бъбреците й започнали преди около месец. Потърсила лекарска помощ веднага, въпреки коронавируса.

Жоржета Унчева, пациент: Имаше известна доза страх, но не съм отлагала, защото смятам, че трябва да се взимат навременни мерки, когато човек има някакъв здравословен проблем.

Страхът от заразата и ограничения планов прием по време на пандемията довели до влошаване на състоянието на пациенти с хронични бъбречни заболявания.

Проф. Борис Богов, началник на Клиника по "Нефрология", УМБАЛ "Александровска": Процентът на пациенти, които сега сме хоспитализирали с бъбречна недостатъчност, каквато не са имали преди старта на COVID-19 е повече от 50%. Част от тях дори се нуждаят от диализно лечение днес.

Здравните власти предлагат решение - само 7 болници в София да приемат заразени с коронавирус. Така останалите ще могат да възстановят нормалната си дейност.

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: Това е правилният път, за да могат да останат чисти болници, в които хората спокойно и без страх да отидат да се лекуват.

Доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор: Аз бих приканил всички хора, които по някакви причини отложиха до тук търсенето на медицинска помощ по повод хронични заболявания, отложени планови операции, че сега могат спокойно да се обърнат към лекарите.

Доц. Атанас Кундурджиев, началник на Клиника по "Нефрология", УМБАЛ "Св. Иван Рилски": Tова е правилното решение, защото иначе така здравната система беше блокирана. Не беше логично тук в съседство да се намира инфекциозна болница, а ние да лекуваме инфекциозно болни.

Ковид отделенията на големите болници, които ще лекуват такива пациенти, са в отделни сгради. Това гарантира безопасността на пациентите в останалите клиники.

Жоржета Унчева, пациент: Едно отлагане на някакъв проблем здравословен може да коства здравето и живота на хората.

Ковид отделенията на всички болници ще останат и ще се използват при необходимост.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Падат бариерите в карантинирания ямболски кв. "Райна княгиня". Лекарите – притеснени
Падат бариерите в карантинирания ямболски кв. "Райна княгиня". Лекарите – притеснени
13 задържани при акция срещу битовата престъпност във Видин
13 задържани при акция срещу битовата престъпност във Видин