Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Проверка на БНТ: Как Гърция помага на шофьорите заради скъпия бензин

от БНТ
20:05, 13.05.2022
Чете се за: 03:50 мин.
По света
Слушай новината

12,50 лв. – с толкова държавата ще подпомага българските шофьори заради високите цени на горивата. Новината за готвената държавна помощ предизвика бурни реакции и коментари, най-вече в социалните медии. Проверихме каква е ситуацията и в съседните балкански държави - как там помагат на хората да се справят с тази криза.

И днес на почти всички бензиностанции на Балканите беше отчетено леко покачване на цените на бензина и дизела с до няколко стотинки за литър. В Гърция горивото остава най-скъпо – средната цена за литър дизел е 3,70 лева, а за бензина - около 4 лева. Следва Румъния, България, Сърбия и Северна Македония. Най-евтиното гориво зареждат шофьорите в Турция – малко над 2 лева струва литър дизел, а бензинът струва средно 1,95 лева.

На този фон някои страни като Сърбия поставиха таван на цените на горивата. В Румъния правителството подпомага транспортните фирми, но все още не е ясно дали и как ще бъдат компенсирани обикновените граждани.

В България правителството обяви: да купуваме до 50 литра гориво с 25 стотинки по-евтино или 12,50 лева на месец за всеки шофьор. В Гърция държавната помощ за обикновените шофьори вече е факт като хората получават между 30 и 50 евро на месец за гориво.

На тази бензиностанции в град Серес, Северна Гърция, днес Янис Михалис установи, че горивото е поскъпнало със 17 евроцента за литър спрямо миналия месец, когато зареждал за последно. Янис вече е кандидатствал за финансова помощ от държавата и е получил 40 евро за този месец.

"За три месеца по 40 евро отпуска правителството, но аз платих сега 70 евро за бензин, а той ще стигне за десетина дни, не, не е достатъчно тази помощ", коментира Янис.

Държавата отпуска по 40 евро месечно на шофьорите в столицата и континенталната част на Гърция, а на островите – по 50 евро. За мотоциклетите сумата е 30 евро в континенталната част на страната и 40 на островите. Кандидатства се онлайн чрез специално създадена платформа като хората могат да избират – чрез смартфон да активират цифрова карта или да посочат банкова сметка.

"Аз все още не съм кандидатствал, но ще кандидатствам, ще си направя акаунт в системата и до няколко дни по банков път ще получа сумата, но помощта е доста малка и незначителна за нас, защото аз например на месец плащам по около 250 евро за гориво", коментира Апостолис.

На тази бензиностанция в градчето Сидеро Кастро, съвсем близо до границата, цената на масовия бензин А95 днес е с 3 евроцента нагоре и един литър струва 2,16 евро.

Изчисленията показват, че за 45 евро, колкото гръцкото правителство отпуска на живеещите в тази континентална част на Гърция, днес тук могат да се заредят 25 литра дизел или 21 литра бензин.

Връщаме се отново у нас. И пресмятаме. Обещаните от държавата 6,25 евро на българските шофьори ще стигнат за почти 4 литра дизел и четири и половина литра бензин.

Автор: Антония Сукалинска

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Инцидентът с парашутиста на Чешнигирово е станал по време на тренировъчни скокове
Инцидентът с парашутиста на Чешнигирово е станал по време на тренировъчни скокове
Български пилоти ще пилотират изтребители под наем, ако се забавят Ф-16
Български пилоти ще пилотират изтребители под наем, ако се забавят Ф-16