Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Ген. Атанасов: Има осезаема нужда от депутинизация на българския обществен живот и икономиката

от БНТ
19:12, 13.05.2022
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

С декларацията за "депутинизация" на държавата, за пълна независимост от Русия предлагаме мерки за стабилизиране на коалицията и на властта у нас в тази тежка ситуация на война. Това каза в "Още от деня" ген. Атанас Атанасов, съпредседател на "Демократична България" и зам.-председател на Народното събрание.

"Ще работим за това тези мерки, които предлагаме, да бъдат детайлно разработени, където е необходимо и със законодателни промени, защото има осезаема нужда от депутинизация на българския обществен живот и на икономиката", подчерта ген. Атанасов.

Мерките са разписани на първо място в националната сигурност - повишаване капацитета на всички структури за сигурност у нас, за да могат да противодействат на хибридното проникване на Русия и искат правителството да предложи специална програма за проверка на служителите на специалните служби за лоялност.

"И сега в тази кризисна ситуация се вижда, че има пробиви в нашите служби за сигурност и сега е моментът да бъде извършена тази проверка за лоялност", заяви съпредседателят на "Демократична България".

Атанасов посочи, че Съветът по сигурността при Министерски съвет не функционира - това трябва да бъде основният орган на изпълнителната власт за провеждането и на външната, и на вътрешната политика, както разпорежда чл. 105, ал. 1 от Конституцията.

В областта на отбраната сега е моментът да бъдат инвестирани достътъчни средства за решителна модернизация на армията, на първо място - в човешки капитал, както и в техника, за да скъсаме веднъж завинаги с всичко това, което е останало от съветско време.

"Това е наш политически документ, който е насочен на първо място към коалиционните ни партньори и на второ място към цялото общество", категоричен беше ген. Атанасов.

Какво още каза той, вижте във видеото

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Разследват предполагаемо военно престъпление - убийство в гръб на двама украински цивилни
Разследват предполагаемо военно престъпление - убийство в гръб на двама украински цивилни
Кубрат Пулев: Ще се бия трети път за световната титла
Кубрат Пулев: Ще се бия трети път за световната титла