НОВИНИ

Проверка на БНТ: Връчват фишове и глоби на границата - има ли опашки

Половин милион фиша за нарушения не са стигнали до получателите си през миналата година

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
18:07, 04.12.2023
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Само за месец и половина от КАТ са връчени санкции за 1 милион и 250 хиляди лева, сочат отчетите. Идеята шофьорите да получават невръчени електронни фишове на всички влизащи и напускащи страната предизвика опашки на един от граничните ни пунктове преди дни.

Проверка на наш екип показва, че струпването е било моментно и след като шофьорите се предупреждават за неплатени от тях глоби те масово заплащат дължимите суми на място.

Половин милион фиша за нарушения не са стигнали до получателите си през миналата година. За това предупреди през уикенда премиерът Николай Денков и съобщи, че са дадени указания за справки за невръчени електронни фишове на влизащите и излизащите от страната български граждани.

Шофьорите приемат това като рутина мярка.

"Така е почти във всички страни. Ако влезеш и не си изряден - не можеш да излезеш, трябва да си платиш глобата още на границата".

"Не съм шофьор, но и моето мнение е такова, че трябва да си плащат глобите. И то всички, не само българските граждани, но и чуждите граждани, които преминават от тук, така както ние си плащаме".

Проверката ни днес на граничните пунктове с Гърция и Сърбия показа, че проверките за неплатени актове за глоби за момента не водят до големи опашки. А много от шофьорите преди да тръгнат на път бяха проверили дали имат неплатени глоби.

"Преди да тръгна, ако имам съмнение, че съм снимам с камера и нямам връчен акт за превишена скорост, проверявам онлайн. Ако случайно се окаже, че имам - предварително си плащам и тогава тръгвам да излизам извън България. Сигурност", коментира Петър.

На граничните пунктове се предоставя възможността неизрядните шофьори да заплатят глобата си на място в зоната на граничния пункт. Но това е само по желание на водача и не е задължително.

Въпреки това проверката ни показа, че все повече шофьори предпочитат да плащат глобите си на границата, използвайки пос терминал.

През почивните и празничните дни няма да се връчват наказателни постановления и електронни фишове на границата, за да не се затруднява движението.

Така процедират и в момента на граничния пункт "Дунав мост" при Русе. Тук има място, където шофьорите могат да получат информация за неплатени глоби.

Заради засиления трафик обаче през последния месец, а и с наближаването на Коледа и Нова година, граничните власти в Русе засега не уведомяват шофьорите за задълженията им към държавата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десетки българи останаха блокирани на летището в Мюнхен няколко дни
Десетки българи останаха блокирани на летището в Мюнхен няколко дни
Везенков и Сакраменто посрещат Ню Орлиънс Пеликанс в четвъртфиналите на In-Season турнира
Везенков и Сакраменто посрещат Ню Орлиънс Пеликанс в четвъртфиналите на In-Season турнира