НОВИНИ

Проверка в МВР след катастрофата с мигранти: Арестуваната жена не е употребила наркотик

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
19:28, 21.09.2024
Чете се за: 04:17 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

МВР започва вътрешна проверка по случая с жената, която прекара близо денощие в полицията след катастрофа с мигранти край София. Ще се установява дали униформените не са превишили правата си относно задържането на Антоанета Борисова. Тя осъмна в ареста, след като в колата ѝ се вряза автомобил с 11 незаконни мигранти, заради положителен полеви тест за дрога. Днес стана ясно, че кръвната ѝ проба за наркотици вече е готова. Какво показва?

От МВР заявиха, че кръвната проба взета във ВМА е готова. Тя е показала наличие на кодеин. Веществото не е в забранителния списък, но именно заради него Антоанета Борисова прекара близо 16 часа на стол в Пето районно заедно с мигрантите и шофьора, предизвикал катастрофата в района на Ботевградско шосе. Пет дни по-късно вътрешният министър коментира резултатите от пробата и действията на полицаите по случая, който предизвика широк обществен отзвук.

"Пробата ще се отчете като отрицателна", категоричен е Атанас Илков - служебен министър на вътрешните работи.

И допълни:

"Всеки шофьор, участвал в катастрофа, задължително се тества с тест за алкохол и наркотици. След като полевият тест е отчел положителен резултат, полицаите са действали по установената процедура."

"Обърнал съм сериозно внимание на колегите и има назначена проверка, отново да анализираме действията на колегите дали в някаква степен не са превишили своите правомощия и дали е можело да бъдем по-гъвкави и да проявим чисто човешки елемент, така че да не създаваме такова напрежение", каза още министърът.

Преди дни Борисова разказа пред БНТ, че през живота си не е употребявала опиати и наркотици, а в деня на катастрофата заради главоболие пила ацефин, който съдържа кодеинов фосфат. Кодеинът е опиат, който се извлича от мака и при полеви тест може да даде грешен положителен резултат.

Антоанета Борисова, пострадала 18.09.2024 г.:
"Това обезболяващо е без рецепта и аз не мога да знам кое е това кодеин, дали реагира на наркотици или не."

Антоанета Борисова, пострадала 18.09.2024 г.:
"Явно това е някаква законна процедура. Така се държат с всички. Аз това ги питах защо съм там. Аз не съм престъпник. Защо ме задържат. Те ми отнемат книжката и ме задържат."

Пред БНТ жената разказа, че след като инцидентът добил гласност, получила много съобщения от хора, които са били в сходна ситуация заради положителни полеви тестове за наркотици, които после при кръвната проба се оказват отрицателни. Изясняването на подобни казуси понякога отнема месеци, а през това време шофьорите нямат право да сядат зад волана.

Антоанета Борисова, пострадала 18.09.2024 г.
"Някой починал след два, след три месеца от самия стрес, който е преживял."

"Няма да оставя нещата така. Искам повече гласност. В ежедневието хората масово попадат на такива случки, преобръщат животи на хората."

Антоанета Борисова е направила втора проба в частна лаборатория, въпреки че той не важи пред властите. И там резултът е отрицателен.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пречка за "сухопътен" Шенген? Радослав Рибарски от ПП-ДБ: Притеснително е забавянето на обществената поръчка за скенерите
Пречка за "сухопътен" Шенген? Радослав Рибарски от ПП-ДБ: Притеснително е забавянето на обществената поръчка за скенерите
Монтана 2003 не успя срещу гъркини
Монтана 2003 не успя срещу гъркини