НОВИНИ

След катастрофата с мигранти: Защо пострадалата шофьорка на другата кола е била в ареста?

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:10, 18.09.2024 (обновена)
7399
Чете се за: 06:02 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Жената, пострадала при катастрофата с мигранти в понеделник вечерта, е била в ареста близо денонощие. Причината - три часа след катастрофата дала положителен полеви тест за опиати.

В столичното Пето районно управление Антоанета Борисова била на метър от молдовеца, причинил тежката катастрофа, която едва не отне живота ѝ.

Оказва се още, че Борисова ще остане без книжка, докато излезе резултатът от кръвната проба, а това може да се стане и след половин година.

Сирени, отбиване вдясно и удар. Това е споменът на Антоанета Борисова от понеделник вечерта, когато 20-годишен молдовец, превозващ 10 нелегални мигранти в лек автомобил и бягащ от полицията с над 150 километра в час, удря колата на Борисова.

"Не помня дори как са ме ударили, изпаднала съм в безсъзнание. Колата ми се е завъртяла няколко пъти и се е спряла в мантинелата. И се събудих. Пише в протокола, била съм в безсъзнание за неопределено време, отворена врата цялата в стъкла, една полицайка ме питаше: "Добре ли сте, искате ли да се обадите на някой близък?", заяви Антоанета Борисова, пострадала.

Борисова е откарана в Окръжна болница, където установили, че има комоцио. Предложили ѝ да остане, но тя пожелала да се прибере у дома.

"В момента, в който подписвах документите, дойдоха двама полицаи и казаха: "Трябва да ви направим тест за алкохол и наркотици". Казах: "Да, добре. Съгласна съм". Направихме теста за алкохол - отрицателен. След това теста за наркотици и се оказа положителен за опиати. Казах им, че не знам какво е това, на обяд съм пила само едно хапче за главоболие. И аз им казах веднага ще искам кръвна проба, защото знам, че през живота ми никога не съм употребила наркотици", допълни Антоанета Борисова.

На обяд заради главоболие Борисова е пила ацефеин, който съдържа кодеинов фосфат. Кодеинът е опиат, който се извлича от мака и при полеви тест може да даде грешен положителен резултат.

"По принцип при такова тежко ПТП процедурата изисква тестване и на двамата водачи - и на причинилия, и на пострадалия. При тестването на пострадалото лице дрегерът показва съдържание на упойващи вещества. Факт е, че дават известен сериозен процент на грешни проби. Аз не бих ги нарекъл фалшиви, съвсем нормално е да има негодувание, но трябва да се знае, че щом това средство е одобрено по съответния регламент ние трябва да се съобразяваме с показанията му", коментира Илия Кузманов, заместник-началник на 5 РПУ към СДВР.

Борисова е отведена във ВМА, където е дала и кръвна проба. След това е откарана в столичното Пето районно.

"Където разбрах, че вече съм задържана. Наредиха ме в един коридор с всички мигранти, които бяха задържани, включително и шофьорът. Мигрантите малко по-навътре. Шофьорът седеше до мен на една пейка", разказа Антоанета Борисова.

Там с болки в цялото тяло Борисова седи на стол в продължение на 16 часа.

"Тя е настанена на стол не в помещението за задържане, като причината е също много човешка - да бъде осъществяван визуален контрол върху нейното състояние, тъй като след ПТП е възможно да настъпят промени, за да може да се реагира на това нещо и освен това в помещенията има лица, които могат да бъдат определени като извършили на престъпни действия и не бихме желали тя да е в контакт с тях", заяви Илия Кузманов, заместник-началник на 5 РПУ - СДВР.

Борисова е освободена след като прокурор е преценил, че няма основание да бъде задържана. Но проблемите ѝ не приключват.

Антоанета Борисова, пострадала: "Те ми отнемат свидетелството за правоуправление".

БНТ: Сега трябва да чакате да излезе резултатът от кръвната проба?

Антоанета Борисова: Да, който казаха, че не знаят кога ще излезе. Аз съм активен шофьор, работата ми е свързана с шофиране.

Борисова си е направила и втора проба в частна лаборатория.

БНТ: Резултатът от нея кога ви казват, че ще излезе?

Антоанета Борисова: Ами след три дни може би. Ще се обадят.

БНТ: Тоест пробата в частната лаборатория ще излезе по-бързо от тази във ВМА, така ли?

Антоанета Борисова: Да, във ВМА казаха, че може след три, пет и дори шест месеца.

Резултатът от частната лаборатория обаче не е валиден и Борисова ще трябва да чака излизането на пробата от лабораторията във ВМА, за да докаже, че не е шофирала след употребата на опиати.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
40 дни преди изборите: Ще има ли отново проблеми с машинните бюлетини?
40 дни преди изборите: Ще има ли отново проблеми с машинните бюлетини?
Златомир Загорчич: Всички тези резултати са заслужени
Златомир Загорчич: Всички тези резултати са заслужени