НОВИНИ

Светът осъди атаките срещу Хизбула в Ливан и Сирия

Блинкен: САЩ не са знаели и не са замесени

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
19:33, 18.09.2024 (обновена)
Чете се за: 03:32 мин.
Близък изток
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Като мащабен тактически триумф за Израел и позорно унижение за Хизбула - така някои експерти обобщиха днес зрелищната операция, която буквално за секунди неутрализира комуникацията на шиитското движение.

Остава въпросът как Израел смята да използва това тактическо предимство.

Светът осъди атаките в Ливан и Сирия, отново чуваме предупреждение за мащабна ескалация, а Съединените щати обясниха, че не са знаели за координираната акция.

За 10-и път в рамките на година Антъни Блинкен е в Близкия изток. Но вместо да работи за постигане на примирие по време на визита в Кайро дипломацията отново се фокусира върху намаляване на градуса на напрежението.

"Съединените щати не са знаели, нито пък са замесени в тези инциденти. Все още събираме информация и установяваме фактите. Бяхме ясни колко е важно всички страни да се въздържат от стъпки, които още повече да ескалират конфликта, който се опитваме да решим. Очевидно това, което се случи, не е в интерес на нито една страна", заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

В Кайро Блинкен се срещна и с президента Абдел Фатах Сиси и с външния министър Бадр Абделати. В официалните изявления не бяха споменати взривяващите се пейджъри, но в отговор на въпроси Египет обяви, че е солидарен с Ливан, а Антъни Блинкен подчерта, че постигането на примирие е единственият път към стабилизиране на ситуацията. Кремъл предупреди за ескалация и определи атаката като хибридна война срещу Ливан.

"Това, което се случи, със сигурност води към ескалация на напрежението. Регионът е в експлозивно състояние и разбира се подобни инциденти могат да завъртят спиралата и ситуацията да излезе извън контрол", коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Според израелски експерт по киберсигурност операцията е изисквала дълго планиране и е включвала участието на много хора.

"Определено става дума за инфилтрация на разузнаването, което предполага огромни възможности. Но мисля, че най-голямото постижение е объркването, което се създаде в Хизбула, психологическата щета, която групировката понесе. И фактът, че някой може да нанесе толкова вреда без дори да нахлува в Ливан", каза още Сарит Жехави, експерт по сигурност.

Атаките нанесоха унизителен удар срещу Хизбула, но не и съкрушителен, а ливанското правителство дава знак, че се готви за интензивен конфликт. Така тази операция не приближава Израел по-близо до стратегическата цел - да спре атаките на Хизбула и да върне обратно по домовете им 60-те хиляди израелци, които бяха евакуирани от населените райони в близост до границата с Ливан.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Захари Сираков: Трудно играем срещу Славия
Захари Сираков: Трудно играем срещу Славия
Лудогорец се изкачи на върха на Първа лига след минимална победа срещу Славия
Лудогорец се изкачи на върха на Първа лига след минимална победа срещу Славия