НОВИНИ

Вредата от вейповете за децата: Въпреки забраната, те се продават безпроблемно в интернет

Антимафиоти разкриха престъпна група за производство и разпространение на наркотични вещества

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: БНТ-Варна
19:49, 18.09.2024
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Слушай новината

Антимафиотите удариха мрежа за производство и търговия на вейпове с канабис и желирани бонбони с психоактивно вещество. И въпреки че, вейповете вече са забранени за продажба на деца до 18 години, тези продукти безпроблемно се продават в интернет. При спецакция са задържани седем души. Базата им била във варненското село Приселци.

При спецакция в два имота в землището на село Приселци са открити 13 оранжерии, в 12 от тях е имало растения от рода на конопа.

Деян Горанов - началник на отдел "Североизточен" към ГДБОП: "13-ата оранжерия е празна, но в нея е оборудвано подземно помещение, тип бункер, в което се е укривала готовата продукция."

Иззети са над 1 700 вейпа и повече от 4 хиляди капсули с течности за тях. Открита е и специално оборудвана лаборатория за извличане на канабидоиди.

Красимир Конов, окръжен прокурор на Варна: "Като данните са, че целта е получаване на производни на тетрахидроканабинол и последващо влагане в течности за вейп. На територията на страната има достатъчно доказателства, че е разпространявано такова вещество чрез изпращане на вейп пълнители или вейп устройства."

Групата е получавала поръчките за вейповете с канабис през сайт и мобилно приложение. За разпространението им са ползвали куриерски фирми. Само преди ден влезе в сила забрана за продажба на непълнолетни на бездимни и нагреваеми тютюневи изделия, както и безникотинови.

Според специалистите, те могат да бъдат опасни.

Павел Павлов, Терапевтичен център за лечение на зависимости: "В нашия център все по-често идват хора, които са пушили вейпове и дори те не знаят какво пушат. На всичкото отгоре тестовете не ги хващат. Поведението е изменено, всичко е променено, а ние не знаем какво употребява този човек."

Бездимни цигари пушат немалко ученици във Варна:

- “Много ученици си купуват вейпове и пушат. - Интересуват ли се какво съдържание има в тези вейпове? - Не мисля. Аз не съм се замислял, като цяло. Всички вземат заради вкусовете, най-вече. - Знаете ли, че има вейпове с канабис? - Чувал съм, но не смятам да пробвам.”

Според лекарите, употребата на вейпове от деца, може да доведе до необратими процеси за здравето.

Д-р Стефка Харитонова, педиатър: “Всички микроелементи, тежки метали, допълнителни сгъстители, оцветители, пълнители, частици, които могат да бъдат вредни за здравето, и да предизвикат тежки разстройства свързани с промени, дори на ниво ДНК. Има много по-голям риск от развитието на онкологични заболявания.”

Родителите могат да разпознаят симптомите от употребата на вейпове с канабис.

Д-р Стефка Харитонова, педиатър: “Мозъчна мъгла. Обърканост рано сутрин. Не може да се сформира деня, много често забравяне, липса на дългосрочна памет.”

Специалистите казват, че приемането на забраната за продажбата на вейпове на непълнолетни е крачка в правилната посока, но искат много строг контрол и за рекламите на подобни устройства.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
При гонка с полицията: Задържаха 13 нелегални мигранти, превозвани в два автомобила в Бургас
При гонка с полицията: Задържаха 13 нелегални мигранти, превозвани в два автомобила в Бургас
Захари Сираков: Трудно играем срещу Славия
Захари Сираков: Трудно играем срещу Славия