НОВИНИ

Павела Митова, ИТН: Не бива да приемаме повече ултиматуми от Северна Македония

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
18:16, 21.09.2024
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

На фона на продължаващото напрежение между София и Скопие, България трябва да отстоява позицията си и да не приема повече ултиматуми от Северна Македония. Това коментира в "Говори сега" депутатът от "Има такъв народ" Павела Митова, след като по-рано тази седмица лидерът на партията Слави Трифонов призова за отзоваване на македонския посланик у нас.

"Нашата позиция е пределно ясна и тя е утвърдена като европейска рамка, няма как македонските власти да продължават да разчитат, че могат да предоговорят вече договорените параметри за европейската интеграция на РСМ. Наблюдаваме отново посещение на македонските власти в Брюксел именно с цел предоговаряне на условието за включването на българите като държавотворен народ в Конституцията на Северна Македония, без която не може да започнат преговорите за присъединяването на РСМ в ЕС. След като македонците имат достатъчно силна воля да отстояват позицията си, че няма да приемат повече "ултиматуми", както те ги наричат, така и ние не бива да приемаме повече ултиматуми, защото и самото споразумение, което беше сключено, т.нар. френско предложение само благодарение на ИТН и на президентската институция в него са записани тези параметри. Ако разчитахме на останалите политически сили, България щеше да бъде в далеч по-неизгодна позиция. Смятам, че изключително твърдо трябва да отстояваме националните си интереси и да го показваме непрестанно на европейските ни партньори. Македонците за пореден път показват фиксация с антибългарската си позиция. Наблюдаваме провокации от страна на РСМ, които се забелязват от европейските ни партньори като умишлена провокация", каза Павела Митова.

Тя коментира и евентуални преговори за бъдещ кабинет след изборите.

"Трябва да се намери обща платформа за реализирането на ясни идеи за определени срокове. Повече формации трябва да застанат зад такъв тип управление, което да бъде експертно. Трябва да се постигне съгласие и консенсус за темите, зад които ще застане един такъв тип управление, кои ще бъдат формациите, които ще застанат зад такъв тип управление."

Вижте целия разговор във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Байерн Мюнхен постигна нова разгромна победа в гостуването си на Вердер Бремен
Байерн Мюнхен постигна нова разгромна победа в гостуването си на Вердер Бремен
Ландо Норис спечели квалификацията преди Гран при на Сингапур
Ландо Норис спечели квалификацията преди Гран при на Сингапур