НОВИНИ

Тайнството на японската калиграфия

В София започнаха традиционните Дни на японската култура

Снимка: БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
12:45, 21.09.2024
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

В тайнстовото на японската калиграфия - едно от традиционните изкуства на тази вибрираща островна гърбица земя, може да ви въвлече изложбата за съвременна японска калиграфия. С нея започнаха, станалите вече традиционни у нас, Дни на японската култура - всяка есен от 35 години насам.

Световно известния калиграф и художник Сенсуй Оикава, позната в България с много почитатели и възпитаници пристигна за трети път у нас от 1981 година с колекцията си. Оикава свири на кото - тя вече е дарила колекцията си на Народната библиотека, а сега представя повече от 40 калиграфски свитъка изписани в различни стилове.

БНТ: Обичате много България, нали?!

Сенсуй Оикава: "Да, много обичам България!"

БНТ: Защо?

Сенсуй Оикава: "Защото хората са много мили, много отзивчиви и голямата ми награда е когато видя усмивката на лицата им по време на демонстрациите. За първи път отивам в чужбина с 8-годишната си внучка."

Това е творба изписана още преди да дойде у нас преди 43 години и гласи: "Всеки човек има много трудности в живота, но, каквото и да стане, ако не се отчайва и се старае с всички сили, пред него веднага се откриват нови пътища". А тази творба е основната в изложбата. Тя я създава за 70-годишнината си и гласи: "Моят път в живота - единствен, по който вървя".

Не е странно, че залата е пълна с нейни почитатели и знакови личности от духовния ни и културен елит, както и на всички събития в Дните на японската култура. И не случайно може би изложбата е точно срещу БНТ. След изложбата на Оикава сан следва още едно внушително събитие-японският документален филм "Бледосиня точка" за създателя на новата наука аквафотоника - за водата и светлината. Автор е световно известният учен проф. Румяна Ценкова - българка, която от 35 години живее в Япония.

Репортаж на Даниела Кънева и Михаил Врабчев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хавиер Тебас разкри за уредени мачове в Ла Лига
Хавиер Тебас разкри за уредени мачове в Ла Лига
Спортни новини 21.09.2024 г., 12:25 ч.
Спортни новини 21.09.2024 г., 12:25 ч.