НОВИНИ

Червен код за опасно високо ниво на река Дунав край Будапеща

Европейската комисия взе решение за отпускане на 10 милиарда евро за засегнатите от наводненията страни

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
18:55, 21.09.2024
Чете се за: 02:37 мин.
По света
Снимка: АП/БТА
Слушай новината

Червеният код за опасно високо ниво на река Дунав край унгарската столица остава в сила. Очакванията водата край Будапеща да се покачи над осем и половина метра до момента не се оправдават. Опасността от големи наводнения в района, обаче, не е отминала.

Нито туристите, нито местните хора са очаквали Дунав да се покачи толкова много по това време на годината. Обикновено това се случва в началото на пролетта, при обилно топене на снеговете. И обикновено нивото на реката край Будапеща достига около 3 метра.

"Валежите са навсякъде, засегнаха и Германия и това, предполагам, е заради климатичните промени. Обикновено нямаме толкова дъжд и такова покачване на водите през лятото. Но какво можем да направим срещу това?", пита риторично Шолтан Наги, жител на Букурещ.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днешните стойности на водния стълб варираха между 8 метра и 20 и 8 метра и 30 сантиметра. Максималният червен код за опасност от големи наводнения в района се обявява при нива над осем метра. Ниските части на Будапеща са под вода от няколко дни. Властите вече взеха мерки за укрепване на крайбрежните зони. Затворен е остров Маргит - зоната за отдих със зелени площи, хотели и ресторанти.

"Мисля, че е ужасно за хората, които живеят в града. Според мен за тях ще има икономически последствия, не само защото корабите не могат да плават, а и заради щетите, които наводненията нанасят", смята Мерете Нилсен, туристка от Дания.

Северно от Будапеща река Дунав заля селскостопански земи, като почти унищожи реколтата от зеленчуци. Европейската комисия взе решение за отпускане на 10 милиарда евро за засегнатите от наводненията страни. Стихията в Централна Европа е с рекордни мащаби за последните две десетилетия. Тя отне живота на най-малко 24 души и причини големи щети от Полша до Румъния: разруши мостове, потопи автомобили и заля населени места с кал и отломки.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Социолог: Избирателната активност на вота през октомври може да падне под 2 милиона
Социолог: Избирателната активност на вота през октомври може да падне под 2 милиона
Ливърпул надигра Борнемут на "Анфийлд" с голове през първата част
Ливърпул надигра Борнемут на "Анфийлд" с голове през първата част