НОВИНИ

Проверяват за опасни вещества във въздуха след големия пожар в складове в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
20:03, 07.05.2020
Чете се за: 01:05 мин.
Регионални

Голям пожар в стари строителни складове в Пловдив. Повече от пет часа огнеборци с 10 пожарни гасиха пламъците, обхванали площ от над пет декара.

Няма пострадали, но материалните щети са сериозни. Няколко часа гъст задушлив дим се носеше над два жилищни квартала в града.

Пожарът вече е напълно изгасен. На място обаче остава да дежури един екип, за да се предотврати евентуалната поява на нови огнища, ако някъде все пак са останали незагасени частици.

Силният вятър и леснозапалимите материали в халетата днес сериозно затрудниха работата на пожарникарите. Заради задушливия дим, който се изви като огромна сива пелена в района пък незабавно бе изпратена и мобилна измервателна станция на регионалната екоинспекция. Тя и в момента измерва въздуха за превишения в нормите на 26 опасни вещества. Резултатите ще станат ясни утре. До тогава препоръката е хората да не оставят терасите и прозорците си отворени.

Пожар на такава площ и с такава мощ скоро в Пловдивско не е имало, коментираха днес на място огнеборци.

Комисар Георги Мангараков, директор на РД „ПБЗНС" - Пловдив: Погасихме пожара в заварените граници. Не му позволихме да излезе от територията, която беше обхванал. За голямо щастие няма пострадали пожарникари, тъй като задимяването беше огромно.

Сигналът за пожара в голямата складова база на бул. „Марица-ЮГ" е подаден минути преди 12 часа днес. Първоначално към мястото са насочени четири екипа. Пламъците обаче били с такава мощ, че се наложило подкреплението на още огнеборци и 6 противопожарни автомобила.Всички работници в складовете светкавично бяха евакуирани.

Комисар Георги Мангараков, директор на РД „ПБЗНС" - Пловдив: По-голямата част от складовете са унищожени. Много интензивно беше горенето, защото стоманобетонният покрив е срутен в момента. Някъде около 1200 градуса е била температурата в огнището на пожара.

Причините за инцидента все още се изясняват. От районната прокуратура в Пловдив образуваха досъдебно производство за предизвикване на пожар по непредпазливост.

Автор: Николай Райшинов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българите, блокирани в Париж, имали договори с френски работодатели
Българите, блокирани в Париж, имали договори с френски работодатели
Жена загина при пожар в дома ѝ в Бургас
Жена загина при пожар в дома ѝ в Бургас