НОВИНИ

Ще има ново затягане на мерките, ако COVID-19 излезе от обсега на огнищата

Айше Сали
от Айше Сали
20:03, 07.05.2020
Чете се за: 00:51 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

Ново затягане на мерките ще има, ако разпространението на коронавируса излезе от обсега на огнищата и контактните лица в тях.

Това обяви днес началникът на Националния оперативен щаб ген. -майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Категорично броят на заразените у нас продължава да се увеличава, а от нашето поведение ще зависи какви ще бъдат и мерките.

Сред новите огнища попадат и социланите домове, но според началника на Националния оперативен щаб ген. -майор проф. д-р Венцислав Мутафчийския не може да се говори за слабости в огранизацията в тях и не бива да се правят такива внушения.

Що се отнася до възможността за въвеждане на по-стоги противоепидемични мерки, свързани с възрастните хора, засега от Щаба смятат, че това няма да бъде посрещнато добре и пред предпочитат призивите възрастните като уязвима група да бъдат по-внимателни и да изпозлват времевия интервал, в който само те могат да пазаруват.

На днешния брифинг беше засегнат и въпросът за лечение с кръвна плазма. Един от пациентите, при които това е приложено, вече е екстубиран и се храни.

Засега то се прилага само във ВМА, защото болницата разполага със собствен кръвен център.

В момента, в който Националния център за трансфузионна хематология започне работа и другите болници ще могат да прилагат това лечение. Пациентите с антитела могат да бъдат кръводарители.

Сред изследваните в "Пирогов" с наличие на антитела са 91 пациенти. Проф. Асен Балтов заяви, че случаите на заразените медиици няма да повлияят на работата на "Пирогов". Щабът за пореден път увери, че медиците разполагат с достатъчно предпазни средства.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българите, блокирани в Париж, имали договори с френски работодатели
Българите, блокирани в Париж, имали договори с френски работодатели
Жена загина при пожар в дома ѝ в Бургас
Жена загина при пожар в дома ѝ в Бургас