НОВИНИ

Пускат новата линия на метрото до 30 август (СНИМКИ)

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
14:38, 05.05.2020
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Третата линия на столичното метро ще заработи до края на август. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която днес инспектира новата спирка в квартал "Хаджи Димитър".

Вместо на две етапа, линията ще бъде пусната изцяло и ще свързва "Хаджи Димитър" през Театър София, Орлов мост и Военна болница с квартал "Красно село".

По план линията трябваше да заработи до края на май тази година. Забавяне обаче има заради въведеното извънредно положение. Наложило се е част от екипа на германската компания "Сименс" да бъде изтеглен от България, а именно дружеството се занимава с внедряване на новите технологии и проверка на експлоатацията на метрото.

Крайният срок за пускане на линията е 30 август, но от Столичната община очакват, че това може да се случи месец по-рано.

Новата линия е с тип влакчета, които няма нужда да се карат от машинисти, но първоначално ще има такива във вагончетата. Освен това линията е снабдена и с предпазни огради по пероните, които ще се отварят само след пристигането на влака на съответната спирка.

От 7 май метрополитенът ще започне и постепенно да връща нормалните часове на работа по линиите едно и две. В момента заради извънредното положение влаковете са разредени и се движат по празничен график.

Освен връщане към нормален график на градския транспорт от 7 май отново ще важи синята и зелена зона в София.

Заради липсата на такава, както и заради по-малкото използване на градски транспорт се очаква загубите на София да достигнат до близо 20 млн. лева, а пропуснатите ползи за общинските компании да са под 40 млн. лева.

Със своя заповед кметът Йорданка Фандъкова днес назначи и нов зам. -кмет с ресор "Екология". Десислава Билева ще има два приоритета, както обясни тя пред журналисти - справяне с проблемите с мръсния въздух и завършване на ремонта на "Западен парк". Билева е работила в Министерството на регионалното развитие, както и е била в надзора на "Топлофикация София".

Сн. Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НС ще обсъди промените в Закона за здравето на извънредно заседание на 8 май
НС ще обсъди промените в Закона за здравето на извънредно заседание на 8 май
Мария Габриел стартира нова платформа в подкрепа на културния сектор в условията на COVID-19
Мария Габриел стартира нова платформа в подкрепа на културния сектор в условията на COVID-19