НОВИНИ

Правят масово тестване в поставения под карантина квартал в Ямбол

Снимка: Десислава Кулелиева
bnt avatar logo
от БНТ
11:19, 05.05.2020
Чете се за: 00:54 мин.
Регионални

Част от ромския квартал на Ямбол е блокиран от снощи заради потвърдени 11 случаи на заразени с коронавирус. Днес предстои масово тестване на контактни с тях лица. Жандармерия охранява спазването на въведените ограничителни мерки.

Жителите на ямболския квартал "Райна княгиня" нямат право да го напускат. Близо 7 000 души ще могат да влизат или излизат от квартала само за посещение при лекар или прибиране по постоянен адрес.

Допуска се движение на хора в квартала само за закупуване на храна и лекарства. Зад огражденията ще бъдат допускани единствено автомобили обслужващи жизнено важни сектори с разрешение на полицията. Задължително е носенето на маски или шалове в района. Не се допуска струпване на хора на едно място.

Димитър Иванов, областен управител: Предприехме ограничаване на 7 улици с блоковете, които са в този квартал за влизане и излизане, за да можем в днешния ден да започнем тестването на контактните лица от тези улици, които са с констатирани случаи в последната една седмица на заразени с COVID-19 и по най-бързия начин да успеем да ограничим разпространението на вируса на територията на града и на останалите населени места в областта като цяло.

Няма напрежение в ромския квартал на Ямбол. Хората в него не са притеснени от въведените ограничителни мерки и големия брой заразени.

В съседния квартал обаче живеещите се страхуват от разпространение на заразата.

Снежана Иванова: Страхуваме се и не знаем защо въпреки блокадата "Бенковски" пак е пълен с роми, незнайно защо. Как се допуска това положение?

Стоян Ламбов: В целия град може да тръгне заразата.

Работещите от квартала от днес са в отпуск, за да бъдат спазени въведените ограничителни мерки.

Автор: Румяна Стефанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Капчици и пчели
Капчици и пчели
Илон Мъск стана баща за шести път
Илон Мъск стана баща за шести път