НОВИНИ

Отпада част от материала за изпитите след 7 и 12 клас

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
12:04, 05.05.2020
Чете се за: 01:40 мин.
Образование

Учебната година няма да бъде удължавана. Тя ще приключи дистанционно с изключение на учениците от 7 и 12-ти клас, които ще се явят на изпити.

Ясни са датите за Държавните зрелостни изпити след 12-ти клас и за Националното външно оценяване след 7-ми. Те са съответно 1 и 3 юни и 15 и 17 юни.

Изпити за 4-ти и 10-ти клас тази година няма да има, но ще има препитване без оценки през следващата година. Абитуриентските балове не са препоръчителни.

Матурата по български език и литература след 12-ти клас ще е на 1 юни, а втората матура по избор на 3 юни. Датите са изместени с 12 дни от първоначалния вариант. Изпитите ще започват в 9 часа.

Третата матура по желание пък ще се проведе на 2 и 4 юни.

На 5 юни пък ще се проведе и изпита за професионална квалификация в професионалните гимназии. Дипломите ще се раздадат на 26 юни.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Получаването на свидетелства за завършване на училищно образование ще се забави само с 4 дни, което ще позвали кандидастването във висшите училища в българия и чужбина.

Който не успее да се яви, за матурите ще има още една сесия - на 27 и 28 август. В матурата по български език ще отпаднат Вапцаров,Талев и Димов, защото е решено да се спре на 20-тата седмица от тематичното разпределение.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Тъй като имахме и две седмици грипни ваканции, 22-рата седмица, т.е. приблизително началото на извънредното положение. Това не означава, че няма да има материал от обучението в електрнна среда, защота една част от училищата са се движили с по-бавна скорост от нормалното тематично разпределение.

Няма пречка да се включат теми от дистанционното обучение, каза министърът. Тези, които са изостанали, имат още един месец да наваксат.

И още - по история няма да се включват теми след Първата световна война, по физика ще отпадне всичко след елементарните частици, а по география - Северните региони.

Изпитът по български след 7-ми клас ще е на 15 юни, а по математика - на 17 юни. Ще започват в 9 часа.

Няма да има изпит по желание по чужд език. По български няма да има въпроси със сложно съставно и сложно-смесено изречение, както и от "Бай Ганьо пътува", "Неразделни", "Заточенци", "По жътва" и "По жицата".

По математика няма да има неравенства и успоредници.

На седмокласниците в карантина ще бъде направе PCR тест предния ден и ако имат отрицателен резултат, ще положат изпитите в отделна стая. Всички изпити ще се проведат при мерки за дезинфекция.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Децата ще бъдат разредени, трудно е да се каже колко в стая, но за стандартна класна стая - 10 деца.

Ще има повече на брой стаи, с по един квестор. Няма да има струпване на ученици преди и след изпитите.

Колкото до 4 и 10 клас те няма да положат изпитите сега, а ще се направи диагностика следващата учебна година. Няма да е за всички ученици, няма да се пишат оценки, няма да се оценяват училища.

Учениците от Обединените училища ще се приемат в 11 клас с Удостоверението за завършен първи гимназиален етап.

Тази година успехът на учениците ще бъде оформен в електронна среда само с две срочни оценки.

Висшите училища пък ще разработят собствени планове как ще приключи учебната година и какви ще се кампаниите им.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Генерална репетиция на Специалните сили преди Деня на храбростта
Генерална репетиция на Специалните сили преди Деня на храбростта
Двете лекарки, жертви на COVID-19, удостоени посмъртно с отличие за човеколюбие
Двете лекарки, жертви на COVID-19, удостоени посмъртно с отличие за човеколюбие