НОВИНИ

Пуснаха за движение ремонтирания участък от "Тракия" край Чирпан

bnt avatar logo
от БНТ
11:42, 02.04.2021
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Пуснаха движението в ремонтирания 6-километров участък от автомагистрала "Тракия". Той е част от общо 17 километра, които се обновяват в момента.

Възстановено е преминаването в отсечката между връзката за магистрала "Марица" и пътен възел "Чирпан". Ремонтът на останалата част от трасето до пътен възел "Чирпан-изток" продължава.

Скоростта в този участък дълго време беше ограничена до 90 км/ч заради вълните по асфалта и дълбоките коловози, които се бяха образували. Строителните работи по него започнаха в началото на февруари.

Ремонтирана е цялата пътна конструкция, като е използван методът на студено рециклиране. Отсечката е с възстановена носимоспособност на пътното тяло, подобрено отводняване и нова асфалтова настилка за много тежък трафик.

"Всеки един асфалтов пласт е с полимерно дефициран битум, което води до по-голямата му устойчивост на температурни деформации, за да не се получават коловози. И по средата между конструкциите от асфалтови пластове има геомрежа, която да разпредели напреженията равномерно между всяка една от лентите, не просто да се концентрират в една лента", заяви инж. Даниел Иваничков от АПИ.

Положена е нова маркировка и ограничителни мантинели, които да гарантират безопасността на движение.

"Ние използваме структурни маркировки от пластични материали, които да концентрират вниманието на водача върху платното и върху поведението му на пътя. Тоест, ако вие стъпите с гумата върху маркировката, съответно тя ще издаде звук", допълни инж. Даниел Иваничков.

Ремонтът на останалата част от трасето до пътен възел "Чирпан-изток" продължава. Създадена е временна организация на движение.

"Пускаме участъка до пътен възел "Чирпан-изток", където се слиза на третокласния път и след това автомобилите могат да се върнат на автомагистрала "Тракия" при възел "Чирпан-запад", каза още инж. Даниел Иваничков.

Предвижда се ремонтът на останалите 10 километра да завърши на 19 април.

Автор: Десислава Петкова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спартак (Плевен) победи Черно море в най-резултатния мач в НБЛ за сезона (ВИДЕО)
Спартак (Плевен) победи Черно море в най-резултатния мач в НБЛ за сезона (ВИДЕО)
От днес туроператорите могат да кандидатстват по втората фаза за държавна помощ
От днес туроператорите могат да кандидатстват по втората фаза за държавна помощ