НОВИНИ

Проучване на "Галъп": Колко партии ще влязат в парламента?

bnt avatar logo
от БНТ
08:07, 02.04.2021
6094
Чете се за: 03:30 мин.
Политика
Слушай новината

Социологът Първан Симеонов представи пред БНТ проучването за обществените нагласи във връзка с изборите на "Галъп интернешънъл".

То е направено между 24 и 31 март сред 1013 пълнолетни българи, лице в лице. Изследването е за Българското национално радио.

"Проучването всъщност показва какви са нагласите на финала, но предвидимостта е много ниска и заради коронавируса и респективно очакваните проблеми на тема активност, а и предвидимостта е ниска заради общата изнервена обстановка в страната, която ни показва, че до последните часове ще има динамика", коментира социологът.

Той очаква по-ниска избирателна активност - между 2,6 и 2,9 милиона. Декларативната активност сред живеещите в България и имащите право на глас е около 50%, но на база на избирателни списъци тази активност вероятно ще е надолу - по-скоро към 40%.

Според "Галъп" вероятно седем политически формации ще влязат в следващия парламент, ако изборите са сега.

Има известно отваряне на ножицата между първите две формации - ГЕРБ - СДС и БСП. Според Първан Симеонов никой не може да каже коя ще е третата формация - дали ДПС, или "Има такъв народ".

"Това са различни електорати с различна степен на мобилизация, различни механизми на мобилизация", каза още социологът.

Според него има време за размествания - ще има битка за третото място, а е възможно и пакетът "Демократична България", "ИЗПРАВИ СЕ! МУТРИ ВЪН!" и ВМРО също да се пренарежда.

"От тези формации имаше няколко тенденции. Едната е плавното разтваряне на ножицата при ГЕРБ - СДС и БСП, втората е ръстът накрая при "ИЗПРАВИ СЕ! МУТРИ ВЪН!". И през цялата кампания имаше ръст при ВМРО", допълни Симеонов.

Първият шанс за прескачане на четирипроцентната бариера има патриотичната коалиция "Воля - НФСБ".

"Те могат да разчитат на по-ниската активност да донесе по-ниска бариера. И ако разчитат на по-предвидим като величина вот, надигайки се на пръсти, евентуално да се окажат над бариерата", коментира социологът.

Останалите формации могат да се появят в различен ред.

"При някои може да има неподозирани вотове - например при "Републиканци за България", при други има вотове на база на невиждани до този момент явления, каквото е коронавирусът. Такъв е случаят с АБВ", допълни Симеонов.

По думите му коронавирусът влияе нееднакво на различните електорати. По-възрастните е по-вероятно да се уплашат, а някои неоформени "по-меки" електорати могат да намерят още една причина да не отидат да гласуват.

"До известна степен коронавирусът натиска надолу опозициите и помага на властта", смята социологът.

Според него по-ясни са невъзможните отколкото възможните коалиции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Балтов: България ще получи над 1 милион ваксини на "Пфайзер" в следващите 3 месеца
Проф. Балтов: България ще получи над 1 милион ваксини на "Пфайзер" в следващите 3 месеца
Иран, Франция, Германия, Великобритания, Китай и Русия обсъждат иранската ядрена програма
Иран, Франция, Германия, Великобритания, Китай и Русия обсъждат иранската ядрена програма