НОВИНИ

Католическият свят отбелязва Разпети петък

bnt avatar logo
от БНТ
07:52, 02.04.2021
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

Днес католическият свят отбелязва Разпети петък - денят, в който Божият син е разпнат на кръста, за да стане изкупителна жертва за греховете на хората.

За католическата общност днес е ден на най-строг пост. Миналата година празничните служби в Пловдив бяха организирани онлайн, тази година ще бъдат присъствени.

"Нашите служби продължават да бъдат предавани онлайн за тази част, които или страдат от болестта, или имат други невъзможности да присъстват физически. Взети са всички необходими мерки. Следваме почти стриктно това, което се прави от Ватикана, от службата на Светия отец папата, както и наставленията на нашата местна църква", заяви в "Денят започва" отец Димитър от църквата "Свети Дух".

Той допълни, че още от началото на пандемията ритуали като целуване на свети предмети, изображения, икони, реликви, използването на благословената вода от съдовете, даването на миро по време на литургията засега са премахнати, за да се гарантира безопасността.

"При тази голяма уплаха, при тази драматична ситуация за хората се опитваме да успеем по някакъв начин да ги разведрим, ободрим, окуражим в духа на вярата, за да могат да преодолеят, тъй като е голяма зависимостта между духовното изживяване и физическото състояние на човек", каза още отецът.

Храмът ще се напълни още тази вечер. Взети са всички противоепидемични мерки, осигурени са дезинфектанти, предоставят се и маски, освен това целият храм се дезинфекцира.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Репортер: Димитър Димитров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иран, Франция, Германия, Великобритания, Китай и Русия обсъждат иранската ядрена програма
Иран, Франция, Германия, Великобритания, Китай и Русия обсъждат иранската ядрена програма
Какво ще е времето в изборния ден?
Какво ще е времето в изборния ден?