НОВИНИ

Проф. Балтов: България ще получи над 1 милион ваксини на "Пфайзер" в следващите 3 месеца

bnt avatar logo
от БНТ
08:18, 02.04.2021
Чете се за: 04:15 мин.
Още
Слушай новината

Определени са 1 милион 259 хиляди 728 дози допълнително количество ваксини на "Пфайзер" на България, което ще бъде дадено в следващите 3 месеца. Това съобщи в "Денят започва" директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

По думите му по този начин ваксинационният план ще бъде на 100 процента изпълнен и дори преизпълнен. Това ще доведе до покритие на над 70 процента ваксинирани до края на септември, добави проф. Балтов.

"Кога ще дойде пратката ще стане ясно през следващата седмица. Имайки 1 милион до края на април, след това милион и половина до месец май и 2 милиона вече ваксинирани до края на юни ще имаме натрупан колективен имунитет, заедно с преболедувалите, които ще са не по-малко от 500 000. 2 милиона и половина души покритие ще бъде достатъчно да живеем по-спокойно и по-нормално и да имаме едно хубаво лято", допълни проф. Балтов.

Според него трябва да се започне с хората над 75-годишна възраст, след това от 70 до 75, от 65 до 70-годишна възраст. Когато има повече дози, те ще бъдат разпределени пропорционално, както към общопрактикуващите лекари, така и към ваксинационните пунктове, отбеляза директорът на "Пирогов".

"Надявам се хората, които идват да се имунизират в "Пирогов", да могат да избират ваксината си още следващата седмица. Също от другата седмица ще заработят и мобилните екипи. Ваксинираните са много по-защитени от преболедувалите, тъй като при тях имунитетът спада. В "Пирогов" вече нямаме повече от 4-5 човека персонал, които се заразяват с COVID-19 за седмица", коментира проф. Балтов.

По думите му е нормално при затлъстяване или при хора с хронични сърдечни заболявания да се предписва лекарство против съсиреци.

"То се слага на определени пациенти, не на всички. Това затваряне за 10 дни е в кавички, защото виждате какво се случва в парковете, на "Витошка", има свобода на движение и контакт. Не можеш да направиш нещо, което е против волята на хората. С какво е лошо да се използва външната част на заведение, от това улицата отпред да е препълнена. Проблемът е, че молът не се използва единствено с цел пазаруване", категоричен е проф. Балтов.

Той изрази надежда пикът на третата вълна да е достигнат и натискът да започне да намалява.

Покачване на случаите с COVID-19, намираме се в пика на третата вълна

"Най-добрата ваксина е поставената, в никакъв случай не можем да кажем, че ваксината на "Астра Зенека" е по-малко подходяща от РНК ваксините. Ако някъде се води фирмена война, ние ставаме потърпевши, но тя не се води в България. В момента в "Пирогов" лежат 434 с коронавирусна инфекция, от тях над 70 са в тежко състояние, за интензивно лечение и апаратна вентилация, 8 от приетите през последните 24 часа са от цялата страна, а не от София-град", каза още проф. Балтов.

Приетите в болница надхвърлиха 10 000 души

По думите му повече пациенти вече имат нужда от кислородна терапия, като в момента в "Пирогов" се харчи над 8 тона втечнен кислород на денонощие. Според проф. Асен Балтов има достатъчно медици. Той изрази надежда до края на април да се възобновят плановият прием и плановите операции.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от темите в "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Деян Василев: Не е здравословно да има прекалено дълго удължаване на кредитната ваканция
Деян Василев: Не е здравословно да има прекалено дълго удължаване на кредитната ваканция
Проучване на "Галъп": Колко партии ще влязат в парламента?
Проучване на "Галъп": Колко партии ще влязат в парламента?