НОВИНИ

Путин: Действията на Пригожин са "криминална авантюра"

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
10:10, 24.06.2023
8515
Чете се за: 04:17 мин.
По света
путин действията пригожин криминална авантюра
Слушай новината

Ескалация на напрежението в Русия - "измяна" и "предателство" - така руският президент Владимир Путин определи случващото се през последните часове в страната. Виновните ще бъдат наказани, добави той. Думите са по повод призива на лидерът на частната военна групировка "Вагнер" Евгений Пригожин, който призова руската армия на бунт срещу военното ръководство. Бойци на "Вагнер" вече контролират щаба на руската армия в Ростов. А според информацията на британското военно министерство, части на групировката са във Воронежка област и е "почти сигурно", че ще продължат към Москва.

Бронетранспортьори и военни камиони по улиците. Войници по входовете на големите метростанции. Заграждения пред правителствени и държавни сгради. Така осъмна Москва. А малко след 10.00 часа сутринта към руските граждани направи и президентът Владимир Путин:

"Русия днес води една от най-тежките битки за бъдещето си. Бори се срещу агресията на неонацистите и техните господари. Срещу нас на практика е насочена цялата военна, икономическа, информационна машина на Запада. Борим се за живота и сигурността на нашите граждани, за нашия суверенитет и независимост. Това е нож в гърба на нашата страна и нашия народ. Ще защитим нашия народ и нашата страна от всякакви заплахи - в това число и от вътрешно предателство. Онзи, който е подготвил и организирал военния метеж, който вдигна ръка на бойните си другари - предаде Русия и ще отговаря за това."

Той добави, че силите за сигурност са получили необходимите заповеди и че на много места в Русия, включително и в Москва се провеждат антитерористични операции. Причина за напрегнатата съботна сутрин са действията на лидера на ЧКВ "Вагнер" - Евгений Пригожин. Пригожин обвини Министерството на отбраната в нанасяне на удари срещу позиции на групировката. Москва отхвърли твърденията му като лъжи. Самият Пригожин твърди, че призивът му не е за преврат, а по-скоро "поход за справедливост".

снимки: БГНЕС

Около 7.30 часа сутринта, Евгений Пригожин разговаря с представители на руската армия в Ростов и иска среща с руския военен министър Сергей Шойгу и главнокомандващия силите в Украйна. По-късно разказва, че Ростов, който е на около 1 100 км от Москва, е под контрола на "Вагнер".

"Това, което направихме - контролираме авиацията, за да нанася удари по украинците, а не по нас. Щабът тук работи в нормален режим. Няма никакви проблеми. Така, че когато ви казват, че военната групировка "Вагнер" е пречила и за това нещо на фронта се е сринало... Фронтът се разпада не заради нас. Когато дойдохме тук отново потвърдихме много нови неща - загубено е огромно количество територия. Убитите са 3 - 4 пъти повече, отколкото се посочва в документите, които заминават нагоре. А това, което те знаят, е 10 пъти по-малко от това, което казват по телевизора. Загубите на ден, в някои от дните са до 1000 души", заяви Евгений Пригожин, собственик на ЧВК "Вагнер".

Потвърждение на информацията от независим източник няма. Според военни експерти, бунтът се провали, но по реномето на Путин, Кремъл и управляващите в Русия е нанесен смазващ удар, който без радикални промени няма да може да бъде преодолян.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Симеон Дянков: За мен ще бъде чест да бъда управител на БНБ
Симеон Дянков: За мен ще бъде чест да бъда управител на БНБ
39 са новите случаи на коронавирус, трима пациенти са починали
39 са новите случаи на коронавирус, трима пациенти са починали