НОВИНИ

Путин: При опити за нови терористични актове, отговорът на Русия ще бъде суров

Руският президент говори на заседанието на Съвета за сигурност на Русия

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
13:28, 10.10.2022 (обновена)
5275
Чете се за: 03:17 мин.
По света
путин опити терористични актове отговорът русия суров
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Руският президент Владимир Путин потвърди, че ракети с далечен обсег са поразили украинска енергийна, военна и комуникационна инфраструктура при нападение тази сутрин.

"В случай на по-нататъшни опити да се извършват терористични нападения на наша територия, отговорът на Русия ще бъде суров. Отговорът ще бъде същият по мащаби, като нивото на заплахата срещу Руската федерация", заяви президентът Путин по време на съвещанието на Съвета за сигурност.

По думите му е имало поредица от опити от страна на Украйна за нападения срещу енергийната и газопреносна инфраструктура на Русия, включително опит да се взриви един от участъците на газопровода "Турски поток".

Това според Путин е доказано с данни, включително показания на задържаните изпълнители на тези "терористични актове". Путин отново посочи като извършители на нападението срещу Кримския мост украинските специални служби. Нападенията на Киев срещу АЕЦ "Запорожие" представляват "ядрен тероризъм", каза още руският президент.

Русия обвини украинските спецслужби за взрива на моста в Крим

Снощи от Следствения комитет на Русия съобщиха, че маршрутът на камиона, който се взриви на моста, включва и България.

Авторите, изпълнителите и поръчителите на взрива на Кримския мост според председателя на руския Следствен комитет Александър Бастрикин - са украинските спецслужби. Бастрикин уточни, че в подготовката на взрива са участвали граждани на Русия и чужди държави.

Руските власти посочиха като собственик на камиона 27-годишния Самир Юсубов от Краснодар. Чрез социалните медии мъжът съобщава, че няма нищо общо със случилото се на Кримския мост. По неговите думи камионът е бил управляван от негов 51-годишен роднина. Самир Юсубов вече е и извън Русия. Жилището му в Краснодар е било претърсено.

Масиран ракетен обстрел в Украйна - поне 5 са жертвите, десетки са ранени

Серия от ракетни удари бяха нанесени тази сутрин в украинската столица Киев и други градове. Съобщава се за поне петима загинали и десетки ранени. Според Киев срещу Украйна тази сутрин са изстреляни 75 руски ракети.

Украинските власти обвиниха руския президент Путин в тероризъм. Това са първите удари срещу украинската столица от месеци. Нападенията стават часове след като руският президент Владимир Путин определи взривяването на Кримския мост като акт на тероризъм.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Христо Стоичков празнува в Чикаго
Христо Стоичков празнува в Чикаго
По-хладно днес с максимални температури между 17° и 22°
По-хладно днес с максимални температури между 17° и 22°