НОВИНИ

Работодателите и близките на убитата Кристина са знаели за заплахите, но никой не е реагирал

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:14, 07.04.2023
6935
Чете се за: 05:22 мин.
У нас
Слушай новината

Близките и работодателите на убитата 32-годишна Кристина Атанасова са знаели за проблемните ѝ отношения с обвинения за убийството ѝ колега и бивш приятел Калоян, но никой не е предприел мерки за това. Няма и подаден сигнал в полицията.

Откриха тялото на 32-годишна жена в багажник на автомобил в София

Тялото на 32-годишната Кристина Атанасова, която беше в неизвестност от 3 април, беше намерено тази сутрин в багажник на автомобил в столицата.

За убийството е арестуван колегата ѝ и бивш нейн интимен приятел- Калоян. Повдигнато му е обвинение за предумишлено убийство по чл. 116, ал. 1, т. 9 от НК и е задържан за срок до 72 часа.

Бившият приятел на жената, намерена мъртва в багажник на кола, е обвинен в убийството ѝ

Вероятният мотив за убийството е, че Кристина е прекратила връзката си с Калоян.

Престъплението е извършено на 3 април пред офис на мобилен оператор на ул. Кукуш 1. Работодателите на двамата са знаели за съществуващия проблем, но никой не е взел мерки.

На 9-и март Кристина е потърсила помощ от неправителствената организация "Анимус", след като е била заплашена от Калоян, че това е последният 8-и март в живота ѝ. Психолог е започнал работа с нея да я убеждава да подаде сигнал. От организацията поясниха, че нямат право да подават сигнали от името на жертвата.

Така случая не е сигнализиран пред органите на реда.

"Има данни, че жертвата е търсела помощ от НПО, за съжаление, не е стигнала до полицията. За съжаление, понякога и комуникацията, която се провежда не е достатъчно добра и се стига до такива изходи", коментира вътрешният министър Иван Демерджиев.

"Разбира се е било необходимо да продължи да се работи с нея, за да бъде тя убедена да продължи да се спасява, така да се каже, но мерки са необходими и за жертвите на домашно насилие и за партньорските отношения", коментира Надежда Стойчева, директор на "Асоцияция Анимус".

32-та годишната жена за последно е видяна на 3 април, когато си е тръгнала от работа. "По света и у нас" научи, че на работното си място оставила бележка, на която написала:

"Ако се случи нещо с мен, да търсят Калоян".

Охранителна камера е заснела как Кристина се качва на колата си и потегля. Друга я заснема как шофира с висока скорост по една от улиците в близост до офиса ѝ.

Според разследващи, задържаният Калоян, който работел в същата компания, знаел, че жертвата му ще пътува в командировка и планирал убийството.

Има доказателства, че мъжът е засякъл колата на бившата си любима и със сила я принудил да се качи в неговия автомобил. Минути по-късно застрелял Кристина с два куршума и скрил тялото в багажника на кола, паркирана пред този автосервиз.

Собственикът казва, че познава Калоян от 18 години, а връзката му с убитата била приключила преди 5-6 години и Калоян вече не споменавал за нея.

"-Да, мой познат беше.
- Ваш познат , какъв е случаят?
- Не знам, явно някакъв психопат.
- Вие като психопат ли го познавахте?
- Не.
- А защо е оставил колата при вас?
- Тя си беше там отпреди време я остави за нещо.
- Преди колко време?
- Преди 7-8 дена.
- Разбрахме, че колата не е негова?
- Той я откупи. Тъпото е, че човекът може би сега ще бере някакви ядове, защото най-вероятно тя не е с покупко-продажба, тя е без номера и то ще се изясни", каза пред БНТ Георги Трендафилов, собственик на автосервиз и приятел на задържания Калоян.

За да прикрие трупа, Калоян е запечатал багажника на колата с полиуретанова пяна. От полицията насочват подозренията си към него още от първия момент.

Главният секретар за намереното тяло в София: Няма подаден сигнал от жената към МВР

"Веднага започва активна работа на служителите от ГДНП и СДВР и след няколко часа задържаме лицето, за което имахме подозрения, работихме с него от първия момент на постъпване на сигнала", обясни Петър Тодоров, главен секретар на МВР.

Задържаният Калоян отричал, че е убил Кристина. Според източници от разследването на полиграф се е провалил на въпроса дали е виждал жертвата на 3 април.

"По света и у нас" научи, че към автомобила, където е открит трупът на Кристина, са насочени от собственика на сервиза.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кристиан Ериксен се завръща в групата на Манчестър Юнайтед за домакинството на Евертън
Кристиан Ериксен се завръща в групата на Манчестър Юнайтед за домакинството на Евертън
От Сдружението за модерна търговия са против предложението на икономическото министерство за надценките на храните
От Сдружението за модерна търговия са против предложението на икономическото министерство за надценките на храните