НОВИНИ

Работодателските организации настояват за отваряне на затворените бизнеси

Николай Минков
от Николай Минков
18:25, 25.01.2021
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
Слушай новината

Отваряне на затворените бизнеси и директни инвестиции в индустрията препоръчаха днес големите работодателски организации. Те твърдят, че досегашните мерки за преодоляване на последиците от пандемията са неефективни.

Настояват да бъдат спазени 48 приоритета в икономиката, енергетиката, човешките ресурси, европейските политики и капиталовия пазар. Сред тях са запазване на данъчния модел, подкрепа и развитие на частните пенсионни фондове, ограничаване на регулациите върху бизнеса, отмяна на задължението работодателят да заплаща първите дни от болничните, отмяна на минималната работна заплата и минималния осигурителен доход.

"Когато е спряна кръвта в ръката, защото има рана и за да не изтече, всъщност ако дълго време стои така, тя изсъхва. Трябва от време на време да се отпуска, за да се ороси. И затова ние смятаме, че макар и в намален обем, тези затворени дълго време предприятия, трябва да получат право да работят", заяви председателят на АИКБ Васил Велев.

"Влошаването на бизнесклимата се свързва и с лошата работа на институциите - Министерски съвет, съдебна власт, общинска и данъчна администрация, но на 1-во място е Народното събрание. Хората в бизнеса са нормални и умни хора и си дават сметка, че част от бедите им дойдоха от некадърно направени закони. Някои от тях бяха куриозно поправени в рамките на часове или с ветото на президента", коментира председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА София записа победа над Струмска слава
ЦСКА София записа победа над Струмска слава
Графикът за ваксинация ще бъде наваксан, обещаха здравните власти
Графикът за ваксинация ще бъде наваксан, обещаха здравните власти