НОВИНИ

Радев и Вучич откриха паметник на Светите братя Кирил и Методий в Цариброд

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:12, 23.05.2021
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Слушай новината

Среща между българския и сръбския президент в Цариброд. В навечерието на 24 май там беше открит паметник на Светите братя Кирил и Методий. Румен Радев и Александър Вучич говориха за пътища и енергетика, за инвестиции, но и за решаване на проблемите на българското национално малцинство в Сърбия.

Приятелство, добросъседство и решителни действия в името на доброто на два народа, така президентът Радев определи отношенията между България и Сърбия.

Отбеляза, че стокообменът расте, подобрява се пътната инфраструктура, работи се за изграждане на интерконектора между Сърбия и България, така че националните газопреносни и енергийни системи да бъдат свързани.

Двамата президенти са обсъдили и възможността за разширяване на капацитета на КПП и изграждането на нови.

Президентът Радев увери представителите на българското национално малцинство в Сърбия, че страната ни ще направи всичко възможно за увеличаване на инвестициите в района.

Това което днес решихме тук да пристигне в най-скоро време делегация от българското министерство на икономиката да се срещне с общината, с местния бизнес, така че да уговори условия за бъдещо развитие и български инвестиции в региона. Като разбира се, съм настоял да се направи всичко възможно на административно ниво, така че българският бизнес, който идва тук, да се чувства защитен, подчерта Румен Радев.

Той отбеляза, че при посещението си в Сърбия преди три години заедно с Александър Вучич са се разбрали за решаване на проблемите на българското национално малцинство и резултатите вече се виждат.

Александър Вучич увери, че на жена, която иска да промени фамилията си и тя да завършва на -ова или -ева, са необходими само 10- 15 минути в общината, за да направи това.

Ние вас ви смятаме за братя и така ще бъде винаги. Аз като президент не съм казвал никога нищо срещу България, премиерът или вицепремиерът не са казвали нищо срещу България, каза Вучич.

С Румен Радев присъстваха на церемония по откриването на паметник на Светите братя Кирил и Методий в двора на училището в Цариброд, което носи името на славянските първоучители. Събитието беше прието с голямо вълнение от нашите сънародници.

Двамата президенти разгледаха училището и даже изиграха партия шах, която завърши реми.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скандал след отклонен самолет в Минск, заточен опозиционер бил на борда
Скандал след отклонен самолет в Минск, заточен опозиционер бил на борда
Татяна Дончева остава в коалицията "Изправи се! Мутри вън!"
Татяна Дончева остава в коалицията "Изправи се! Мутри вън!"