НОВИНИ

Радев: Младите хора трябва да имат поне базова военна подготовка

bnt avatar logo
от БНТ
13:35, 14.06.2024
Чете се за: 03:02 мин.
Общество
Слушай новината

Президентът Румен Радев смята, че младите хора в България трябва да имат поне базова военна подготовка. Пред Четвъртия национален събор на запасното войнство той подчерта, че е настъпил моментът за такъв дебат в обществото. Според държавния глава наближава времето, когато в парламента и правителството на пръсти ще се броят хората, които са били в казармата, а те ще трябва да взимат важни решения за националната сигурност.

"Виждаме, че нашите съюзници от много държави в НАТО връщат наборната военна служба. Затова аз приветствам и бях информиран от ген. Стойков за кръглата маса вчера. Това е дебатът на нашето съвремие. Ние трябва по някакъв начин да осигурим най-малкото някаква елементарна начална военна подготовка на младите хора в България", смята Радев.

Повелята на нашето време е да предадем националните ни ценности и идеали, славната ни история и опит на младото поколение на България. Това заяви президентът Румен Радев в приветствие към участниците в Четвъртия национален събор на запасното войнство в Стара Загора. Форумът на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) се проведе под патронажа на държавния глава и в него се включиха действащи и от резерва генерали, офицери и сержанти от цялата страна, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

По думите на президента, през годините СОСЗР се е утвърдил като стожер на националните идеали, българските славни воински традиции, важен фактор за родолюбивото възпитание на младото поколение и като надежден защитник на социалните права на своите членове. Държавният глава посочи, че те носят „онзи непобедим дух на нашите предци, които на своите щикове извоюваха и отстояха свободата на България“. Румен Радев подчерта също така високото обществено доверие към СОСЗР и важната роля на организацията за развитието на отбранителните способности и гарантирането на националната сигурност на страната.

Държавният глава обърна внимание на съвременните предизвикателства, произтичащи от военните конфликти в съседните региони, и посочи, че независимо от развитието на технологиите в производството на оръжия, най-голямо значение имат именно подготовката и мотивацията на личния състав. Във връзка с това президентът подчерта богатия опит и традиции на запасното войнство, който следва да се предава на следващите поколения.

снимки: Президентство

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама мъже са задържани заради опит да подкупят столични полицаи
Двама мъже са задържани заради опит да подкупят столични полицаи
Томова намери място на полуфиналите във Валенсия след убедителна победа
Томова намери място на полуфиналите във Валенсия след убедителна победа