НОВИНИ

Накъде се движи градоносната суперклетка? (ОБНОВЯВА СЕ)

Борбата с градушките: Защо не сработи защитата?

Виктор Борисов
от Виктор Борисов
12:13, 14.06.2024 (обновена)
5204
Чете се за: 07:25 мин.
У нас
Слушай новината

Опасното време у нас продължава. Следим процесите в реално време, за да ви информираме накъде се движат градоносните облаци. Данните са от Изпълнителна агенция "Борба с градушките".

17.00 ч. Започна успокояване на метеорологичната обстановка над страната. Междувременно стана ясно, че 533 ракети са изстреляни срещу градоносни облаци през изминалото денонощие в страната. Валеж от град в защитаваната чрез ракетен способ територия е регистриран в областите Стара Загора, Сливен, Видин, Монтана и Враца. С 204 ракети са били обработени 6 облачни клетки от ракетните площадки на Изпълнителна агенция „Борба с градушките" в Южна България. В Северна България са изстреляни 329 ракети. С тях са били обработени 18 облачни клетки.

От началото на активния сезон по противоградова защита, който стартира на 10 април, до момента на територията на страната са проведени 148 въздействия, обработени са 538 градоопасни облака и са били изстреляни 9082 ракети в териториите, защитавани от ракетен способ. В Южна България са изстреляни общо 5544 ракети, а в Северна България 3538.

16.00 ч. Атмосферата в Югоизточна България продължава да е нестабилна. Валежи и дребна градушка паднаха в района на Бургас, както и по границата с Турция. Валежи има и в Странджа, по-интензивни явления са възможни в района на Китен, Царево и Ахтопол.

14.30 ч. Градушка удари Средец, бурята се насочва към Бургас и Поморие. Други две градоносни клетки се развиват в районите на Ивайловград и Болярово. Бури с градушки и в Северна Турция в района на Одрин. Очакват се още интензивни явления в следващите часове.

13.30 ч. - Увеличава се вероятността от бури в Източна България. Наблюдава се образуването на градоносни клетки в районите на Любимец, Елхово и Бургас. В следващите часове нестабилна атмосфера ще се наблюдава и по черноморските курорти от Поморие до Обзор. Интензивни валежи са възможни и в районите на Шумен и Варна.

12.30 ч. Купесто-дъждовни облаци започнаха да се сформират над източната част от страната. Градоносни клетки се наблюдават в районите на Ямбол, Хасково и Ардино. В близките часове фронтът ще се предвижва на изток. Възможност от бури и градушки има за районите на Момчилград, Харманли, Карнобат, Средец и Бургас. В сила за Източна България е предупреждение от втора степен - оранжев код, а за Централна България - жълт код.

Частично бедствено положение е обявено в Казанлък, Шипка, Хаджидимитрово и Нова Загора. Силната буря, разразила се вчера там, причини значителни материални щети.

Градоносната суперклетка се сформира около 16 часа в района на Ботевград. Премина през Правец и по северните склонове на Стара планина.

В района на Шипка и Казанлък премина Балкана, увеличи мащаба си и прерасна в силна буря в района на Нова Загора. Резултатът: Едра градушка и силни пориви на вятъра, които нанесоха сериозни щети в редица населени места.

18.00 ч. Нова буря заплашва Северна България. Купеста облачност се задава от Румъния. Възможен е силен вятър, дъжд и градушка в областите между Русе и Никопол.

Суперклетката започна своето бързо нарастване в района на Ботевград. Притъмняване, буреносен вятър и градушка с големината на юмрук - така местните хора описаха бурята, която нанесе сериозни щети.

"Суперклетките са вид мощни купесто-дъждовните облаци, които имат големи хоризонтални и вертикални размери. Това, което се вижда тук, е клетката над Ботевград. Голяма е хоризонталната ѝ площ, но и вертикалната ѝ площ е над 17 - 18 километра, тоест това са облаци, които пробиват тропопаузата и дърпат студен въздух от студената атмосфера, което ги подхранва допълнително и по този начин се създават изключително благоприятни условия за нарастване на градовите зърна вътре в самия облак", заяви Боряна Маркова, синоптик от НИМХ.

Бурята премина от запад на изток по северните склонове на Стара планина. В района на Шипка прехвърли Балкана, увеличи своята мощ и стовари ледени късове с големината на яйце над Нова Загора. От полигона в Старо село наблюдават облаците и започват обстрел с противоградови ракети. За час са изстреляни близо 100.

"Едно явление, което не е типично за нашия район - тази година вече за трети път се случва през защитата ни да преминават клетки, които са огромни по размер и то единствени клетки и това страшно много прилича на торнадо", допълни Даниела Мушкова, директор на противоградовия полигон в Старо село.

Освен с размерите суперклетката била нетипична и с продължителността си. Ракетният обстрел е имал за цел да обере влагата от облаците и тя да падне под формата на дъжд, а не на градушка.

"В мощни облаци като вчерашния, които имат височина около 14 - 15 километра, фронт при земята около 14 - 15 километра, при такъв голям обем просто е невъзможно целият облак да се засее при такива количества, просто не може да се обере влагата, че да не падне град или да падне повече дъжд, отколкото град", коментира Даниела Мушкова.

Заради самолетния трафик понякога обработката на облаци е невъзможна, защото става опасна.

"Опасността е единствено и само да не се пресекат двете траектории и двата летателни апарата да бъдат на едно и също място в едно и също време", каза още инж. Цветан Петков.

Синоптиците предупреждават, че промените в климата ще водят все по-често до подобни екстремни метеорологични явления.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Приключи аварийният ремонт на "Дунав мост" при Русе, движението се осъществява без ограничения
Приключи аварийният ремонт на "Дунав мост" при Русе, движението се осъществява без ограничения
Взривът в Костинброд: От спуканата тръба е изтичал свободно газ 20 минути преди експлозията
Взривът в Костинброд: От спуканата тръба е изтичал свободно газ 20 минути преди експлозията