НОВИНИ

Оранжев и жълт код: Обилни валежи се очакват в 19 области на страната

bnt avatar logo
от БНТ
09:54, 14.06.2024
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

В 12 области от страната за днес е обявен оранжев код за обилни валежи, а за други 7 кодът е жълт, става ясно от сайта на Националния институт по метеорология и хидрология.

Днес валежи ще има на много места и ще са предимно краткотрайни, но интензивни и придружени с гръмотевици. Вятърът в цялата страна ще се ориентира от северозапад и ще е умерен. Условия за мощни гръмотевични бури и градушки ще има главно в югоизточната половина от страната. Явленията в Западна България ще затихнат до обяд, а след обяд облачността ще се разкъсва и ще намалява до предимно слънчево. В Източна валежите ще продължат и през нощта. Дневните температури ще се понижат и максималните ще са между 22° и 27°, в София - около 22°.

В планините времето ще е динамично. С умерен и силен северозападен вятър ще нахлува по-студен въздух. Ще се развива купесто-дъждовна облачност и ще има валежи от дъжд и гръмотевични бури. Вечерта явленията в масивите от Западна България ще затихнат. Максималната температура на 1200 метра ще е около 18°, на 2000 метра - около 11°.

Над Черноморието облачността ще е значителна, с валежи от дъжд и гръмотевични бури. В следобедните часове явленията ще са интензивни и ще има условия за градушки. Ще духа умерен вятър от север-северозапад. Максималните температури ще са между 23° и 27°. Температурата на морската вода е 23 - 24°. Вълнението на морето ще бъде около 2 бала.

Силни бури и градушки удариха редица райони на страната вчера и причиниха множество материали щети. В Нова Загора обявиха бедствено положение след мощната буря. Ледените късове, които се изсипаха над района, на места бяха с големината на яйце. Силна буря нанесе сериозни щети и в Казанлъшко. Паднали дървета затрудниха минаването през прохода Шипка.

БУРИ И ГРАДУШКИ В СТРАНАТА - ЧЕТЕТЕ ВСИЧКО ТУК!

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как да предотвратим пожарите през лятото?
Как да предотвратим пожарите през лятото?
Индийски шофьори ще карат градските автобуси в Пловдив
Индийски шофьори ще карат градските автобуси в Пловдив