НОВИНИ

Радев: Народът и държавата ни не допуснаха нито един български евреин да загине в лагерите на смъртта

Николай Минков
от Николай Минков
11:40, 10.03.2023 (обновена)
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Отбелязваме 80 години от спасяването на българските евреи. Президентът Румен Радев откри документалната изложба, посветена на историческото събитие в Националната библиотека. Почетен гост на събитието е известният историк и общественик от Израел проф. Михаел Бар-Зоар.

"Българският народ и държава издържа историческия тест" - с тези думи президентът Радев откри изложбата. Той акцентира върху приноса на българските политици, българското духовенство, интелектуален елит и общественост за това, че преди 80 години не допуснаха нито един български евреин да бъде депортиран в лагерите на смъртта.

Припомни историческата роля на Димитър Пешев, българския политик, който подготвя писмото до тогавашния премиер Богдан Филов, подписан от 43-ма народни представители. Призова да пазим българската памет. Разкритикува онези, които се опитват да вменяват вина, което по думите му е неуважение към моралния подвиг на малка България.

"В тези неимоверни дни на изпитание българският народ и държава издържаха невероятен тест с огромна историческа стойност като не допуснаха нито един български евреин да загине в лагерите на смъртта или да бъде убит в България. Спасяването на българските евреи продължава и днес да бъде пример за силата на обществената и политическа енергия, посветена на справедлива кауза", каза Румен Радев.

След откриването тръгна "Поход на толерантността и мъдростта" към църквата "Св. София", където държавният глава ще положи венци и цветя пред паметните плочи на българите, дали своя принос за спасяване на евреите.

Вижте цялата реч на президента във видеото:

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тодор Янчев: Благодаря на БФС, че не ни отне правото да сме домакини
Тодор Янчев: Благодаря на БФС, че не ни отне правото да сме домакини
Милуоки Бъкс удържа Нетс за трети пореден успех НБА
Милуоки Бъкс удържа Нетс за трети пореден успех НБА