НОВИНИ

Радев номинира Димитър Главчев за служебен премиер (ОБЗОР)

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:29, 30.03.2024
Чете се за: 07:30 мин.
У нас
Слушай новината

Председателят на Сметната палата Димитър Главчев прие от президента Румен Радев мандат за съставяне на служебно правителство. Държавният глава му даде срок до следващата събота. Димитър Главчев обяви ,че започва разговори с потенциални министри още днес. Каза, че ще разчита на експерти. Основната му цел ще бъде европейските и предсрочните парламентарни избори да се проведат в един ден.

Радев възложи на кандидата за служебен премиер Димитър Главчев да състави правителство

Президентът Румен Радев постави на Димитър Главчев срок от една седмица да предложи структура и състав на служебен проектокабинет. Държавният глава заяви, че той няма да участва нито пряко, нито косвено при сформиране на правителството, но очаква политически неутрален кабинет. Димитър Главчев увери, че ще подходи отговорно и до седмица ще предложи кабинет еднакво отдалечен от всички политически сили.

Президентът Радев благодари на председателя на Сметната палата Димитър Главчев за проявеното чувство на дълг и за това, че единствено той се е нагърбил с високо отговорната мисия.

"Уважаеми г-н Главчев, в изпълнение на чл. 99 ал. 5 от новата конституция на РБ ви определям за служебен кандидат за министър-председател и ви възлагам да съставите служебен кабинет", каза Румен Радев - президент на Република България.

"Ние с вас знаем, г-н президент, че това е трудно решение и за двама ни, но каква беше алтернативата, тъй като аз останах последен, който можеше да реализира процедурата, която е описана в конституцията. Алтернативата беше да се хвърли държавата в конституционна криза с неясни последици", заяви Димитър Главчев - кандидат за служебен министър-председател.

Промените в Конституцията не посочват срок, в който кандидатът за премиер трябва да предложи правителство. Но като се позова на желанието за по-висока избирателна активност, спестени средства и избягване на два вота един след друг президентът заяви.

"Считам, че този мандат трябва да бъде изпълнен до 7 дни. Така че аз ще ви очаквам най-късно следващата събота със състав на Министерски съвет. Тогава ще поканя и парламентарните групи за провеждането на задължителни консултации", каза Радев.

Румен Радев заяви, че конституционните промени бяха направени с цел да се елиминира напълно влиянието на президентската институция върху съставянето на служебното правителство, затова обяви

"Аз ще се съобразя с тези положения, защото винаги съм се ръководил от стриктното изпълнение на конституцията на РБ,затова нито директно, нито косвено аз ще участвам в съставянето на вашето правителство. Вие ще бъдете сам в изпълнението на тази изключително важна и високо отговорна задача", допълни Румен Радев.

Но обяви какво очаква.

"Също така ще очаквам обаче от вас кабинет, който да бъде максимално политически неутрален. Ще очаквам да видя кабинет, който работи изцяло в интерес на българските граждани и на България", заяви държавният глава.

Главчев увери, че отговорно ще изпълни конституционните разпоредби.

"Твърдо заявявам, че ще ви представя състав на правителство, равно отдалечено от всички политически сили, състав от експерти, неопетнени, некорумпирани и с добро име в обществото. Аз съм сигурен, че има и във ведомствата, и в министерствата има такива хора,които могат да поемат тези функции. Т.е. аз ще направя така, че да не се срамувате при подписването на указа за правителство", обясни Димитър Главчев.

Президентът не е съгласен,че единствена задача на служебното правителство е само провеждането на честни избори. Убеден е, че трябва да работи за решаването на проблемите на хората и даде пример със служебните кабинети на Гълъб Донев. Главчев се съгласи с думите му.

"Основната функция пък на всяко управление е да подобрява живота на гражданите. Така че тук мислим абсолютно в една посока. Ще продължава утвърждавам евроатлантическият път на България", допълни Димитър Главчев.

В началото на срещата президентът Румен Радев обобщи, че разговорите с потенциалните кандидати за служебен премиер са показали, че за да се нагърбиш с управлението на страната и то в момент на изразена политическа криза съвсем не е достатъчно да си част от държавната администрация. Освен това смята, че хората трябва да имат вътрешна психологическа нагласа и готовност да се заемат с тази задача.

"Именно така страната ни се оказа на прага на една безпрецедентна конституционна криза,защото без да се състави служебно правителство няма как да преминем и към провеждането на предсрочни парламентарни избори, съгласно новия текст. А това означава да затънем за неопределен период в едно време на безвластие, но както вече заявих, аз ще направя всичко възможно, за да не допуснем страната ни да изпадне в тази ситуация", каза Радев.

Пред медиите Главчев обяви,че още в понеделник излиза в неплатен отпуск, а започва разговори с кандидати за министри още от днес. Не може да каже дали министри от сегашния кабинет ще останат и в служебния. Ще направи възможното, за да може изборите да са две в едно. За себе си каза, че не се приема като ярка политическа фигура.

"Аз не мисля, че съм чак толкова ярка, тъй като 2 - 3 години тази яркост поизбледня, а преди 8 месеца съвсем избледня", подчерта Димитър Главчев.

Не счита вътрешния министър КалинСтоянов за политическо лице.

"Но Калин Стоянов си е експерт в областта, такива има и други".

Попитан дали има опасност Асен Василев да е в служебния кабинет, каза..

"Това е хубав израз опасност. Не знам дали е опасност, ама не виждам как ще бъде в това правителство", коментира Димитър Главчев.

Каза, че с Бойко Борисов не се е виждал от мината година, когато беше избран за председател на Сметната палата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Томаш: Не трябваше да загубим, но в подобни мачове можем само да иразснем
Александър Томаш: Не трябваше да загубим, но в подобни мачове можем само да иразснем
Георги Дерменджиев: Този успех е много важен, защото идва след пауза за националните отбори
Георги Дерменджиев: Този успех е много важен, защото идва след пауза за националните отбори