НОВИНИ

Висш партиен форум: ПП обсъжда предстоящите избори

bnt avatar logo
от БНТ
20:06, 30.03.2024
Чете се за: 04:42 мин.
У нас
Слушай новината

Предсрочните парламентарни избори се превърнаха в основна тема на висшия партиен форум на Продължаваме промяната. Той беше свикан още преди месец заради предстоящите евроизбори. Формацията не изключи възможността след изборите отново да трябва да преговарят с ГЕРБ-СДС, но не на всяка цена.В изказванията бяха дадени знаци,че Продължаваме промяната и Демократична България остават заедно за предстоящите избори.

Ретроспекция на изминалите 9 месеца от общото управление с ГЕРБ-СДС, свършеното от Продължаваме промяната и проблемите с опонентите -това бяха акцентите в по-голямата част от изказванията на партньорите в ПП-ДБ. Премиерът в оставка разкри, че през юли миналата година са предложили на ГЕРБ да бъде подписан механизъм, който да регулира начина на взимане на решения. Отговор нямали и до днес.

"През целия този период имаше борба ние да спазим тези принципи, да изпълним тези задачи и да работим по постигането на тази цели, които придаваха смисъл на правителство от самото начало, а именно да работим заедно, за да направим България една по-добра държава за живот", каза Николай Денков, министър-председател в оставка.

Денков повтори тезата на Продължаваме промяната , че преговорите не са били истински и акцентира върху връзките на ГЕРБ-СДС и ДПС.

"Видяхме, че решенията в ГЕРБ ги взима Пеевски и това трябва да бъде ясно. За това и преди няколко седмици за първи път казах, коалицията е ГЕРБ-ДПС. Сега ще променя това, ще кажа коалицията е ГЕРБ-ДП. И сами се сетете какво е ДП", обясни Николай Денков.

Кирил Петков не изключи възможността отново да се стигне до преговори с ГЕРБ и ДПС след изборите, но се обърна с апел към лидерите на двете партии - Бойко Борисов и Делян Пеевски.

"Не се срамувайте, бе хора, няма проблем, кажете си, решаваме всичко заедно, ние сме едно, няма страшно от това, между другото ще бъде по-лесно и по-честно, няма смисъл да се срамувате. Наистина. Не правете следващата грешка отново, когато ви кажем, че ни е няма да се наклоним и да се наведем и няма да кажем управлението е по-важно от реформите и от европейското бъдеще на България, Повярвайте ни не ви блъфираме, няма, ще отидем на избори, ако трябва, ще отидем на 10 избори, ако трябва, но няма да се предадем", подчерта Кирил Петков.

Финансовият министър в оставка направи икономически анализ на свършеното от тях и с ирония коментира.

"Ако гледате новините или слушате анализаторите - България щеше да умре от студ, щяхме да замръзнем, нещата въобще не вървят добре, изключително зле са. Ние нищо не знаем в икономически и всякакъв друг план и всъщност ще трябва да се върнем към добрите времена на ГЕРБ", заяви Асен Василев.

Коалиционните партньори намекнаха, че ще бъдат заедно на изборите.

"И аз ви благодаря за търпението, защото в коалиция ни се налага отново да се явяваме на избори и всички ние си знаем вече, че това няма да е лесна работа. И понеже аз не съм се изправил тук да продавам захарен памук и искам да благодаря за това, за нервите, за съмненията, за емоциите, които ни предстоят заедно, за да бъдем на изборите", коментира Христо Иванов.

"Минахме през един труден период, но от този период на съвместна политическа дейност смятам, че всички си взехме един урок, а този урок е, че "съединението прави силата", каза Атанас Атанасов.

Отчетно изборното събрание на Продължаваме промяната трябва да реши кои хора ще изпрати в надпреварата за евроизборите. Предсрочните парламентарни обаче ги изправиха и пред други решения. Утре ще съобщят какво са решили.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Дерменджиев: Този успех е много важен, защото идва след пауза за националните отбори
Георги Дерменджиев: Този успех е много важен, защото идва след пауза за националните отбори
Пътят към УЕФА Евро 2024 - епизод 4
Пътят към УЕФА Евро 2024 - епизод 4