НОВИНИ

Радев: Партиите в парламента да насочат вниманието си върху истинските проблеми на българите

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:21, 14.10.2022
Чете се за: 05:30 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът Румен Радев призова политическите сили в парламента да насочат вниманието си върху истинските проблеми на българите, като обедняването, цените, инфлацията, бюджета. Според него е унизително политическият процес да бъде подчинен на дилемата ще присъства или не някой посланик на откриването на новото Народно събрание.

Решението на мнозинството политически сили в новия парламент да не канят посланиците на Русия и Беларус на откриването на 48-ото Народно събрание и идеята да се покани президентът на Украйна да направи видеообръщение са изцяло в правомощията на парламента, отбеляза президентът Румен Радев, но добави:

"Нали разбирате, че e унизително политическият процес в България да бъде подчинен на дилемата дали някой посланик да присъства или да отсъства на откриването на НС. Аз очаквам партиите час по-скоро да върнат своя фокус върху истинските проблеми на българите - бедността, цените, бюджета, защитата на социално слабите. Що се отнася до обръщението на президента Зеленски имам чувството, че партиите се надпреварват коя по-бързо ще загърби истинските проблеми на българите", заяви президентът Румен Радев.

Държавният глава поздрави българските служби и правителството за реакциите им относно опитите на Русия да обвърже страната ни с взрива на Кримския мост.

"Аз искам да поздравя службите и правителството за бързото изясняване на случая и категоричния отговор. България е суверенна държава и нашите институции трябва да пресичат решително всякакви опити нашите територии и името на България да се замесват в терористична дейност по един или друг начин", допълни Румен Радев.

Държавният глава се надява, че новият парламент ще успее да излъчи правителство. Подчерта, че ако няма редовно правителство, няма да има и парламент, а българският конституционен модел се крепи изцяло върху Народното събрание.

"Разбира се, партиите трябва да решават дилемата - правителство на всяка цена с много компромиси и риск от бърз срив или отиваме на нови избори", добави Румен Радев.

Очаква партиите да постъпят отговорно и да търсят темите, които биха ги обединили.

"Хората не дадоха изрично подкрепата си само за една партия. Няма да има лесна коалиция, това е ясно за всички", заяви Румен Радев.

А за възможността служебното правителство да продължи по-дълго своята работа, ако отново не се сформира редовно правителство, каза:

"Не е толкова опасно да се управлява от служебен кабинет, ако той си върши работата както трябва. Видяхте, че служебният кабинет овладя ръста на цените за газа, даже имаме двукратно намаление, овладя ръста на цените в горивата, подготвя сериозни компенсации за потребителите по отношение на енергоносителите, така че има една здрава основа, върху която да стъпи следващото правителство, но зависи изцяло от волята на партиите и дали партиите ще покажат отговорност към истинските проблеми на българите".

На предстоящите консултации президентът Радев ще търси отговор от партиите какви решения предлагат за гарантиране на въздушния суверенитет на страната, защото още дълги години няма да имаме ескадрила Ф-16, а МиГ-овете догодина ще се приземят.

Напомни, че още предишното правителство е изпратило искания за оферти за изтребители на лизинг до редица партньорски страни.

"Зависи от това дали ще получим изгодно предложение. Ако такива се получат, ще бъде оформен проект за инвестиционен разход и ще бъде внесен в Народното събрание и нека да е ясно само и единствено НС може да вземе решение, така че отговорността е на народните представители", каза още Румен Радев.

Президентът коментира тези теми, след като отдаде почит пред Паметника на летеца по повод Празника на авиацията и Българските военновъздушни сили. Румен Радев поздрави всички мъже и жени "със сини пагони", които с професионализъм и всеотдайност отстояват въздушния суверенитет на България, въпреки многобройните изпитания.

Каза, че неслучайно в знак на почит към героизма на летците нашите предшественици поставят този паметник именно тук, на метри от Народното събрание, за да напомнят на народните избраници колко важно е да имаме боеспособна авиация.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВР установи 26 пияни и 20 дрогирани шофьори за деня
МВР установи 26 пияни и 20 дрогирани шофьори за деня
Шофьорът, убил момиче до спирка в София, е карал с превишена скорост
Шофьорът, убил момиче до спирка в София, е карал с превишена скорост