НОВИНИ

Шофьорът, убил момиче до спирка в София, е карал с превишена скорост

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:13, 14.10.2022
9947
Чете се за: 07:02 мин.
Общество
Слушай новината

Шофьор на камион премаза 19-годишно момиче на пешеходна пътека на оживения столичен булевард "Гоце Делчев" тази сутрин. Според свидетели 53-годишният Валентин Иванов е карал камиона си с висока скорост. Разследващите също са на мнение, че ограничението от 30 км/ч е било значително превишено. А директорът на "Пирогов" направи емоционален призив към хората.

Най-вероятно основна причина за катастрофата и смъртта на 19-годишната Виктория е движение със значително по-висока скорост от ограничението в този участък, което е 30 км/ч.

Експертите са единодушни, че ако камионът се движил в рамките на позволената скорост Виктория е щяла да бъде ранена, при това не тежко и жива. Дали има и други причини, освен скоростта, предстои разследването да уточни. Разнопосочни са свидетелските показания къде точно камионът е ударил Виктория, дали на пешеходната пътека или на тротоара. Има камери за видеонаблюдение и от тях също ще се уточнява този детайл.

Камион се вряза в спирка на градския транспорт в София, загинало е 19-годишно момиче

Свидетели на ужасяващата катастрофа стават много хора преминаващи в оживения район при кръстовището на бул. "Гоце Делчев" и ул. "Орехова гора".

"Видях камиона как се движеше отдолу. Жената вървеше по тротоара. Човекът най-вероятно дори не знаеше, че е сгазил жена. Движеше с висока скорост. Беше поне 60 - 70 км/ч. Никакъв спирачен път нямаше. Първо удари жената, хвърли я 7 - 8 метра напред. След това целият камион мина през нея, влачи я отдолу. И накрая се спря в автобусната спирка", казва Петър, който е станал свидетел.

Единственото разминаване в разказите на свидетелите е къде точно камиона е блъснал 19-годишната Виктория, дали на пешеходната пътека или на тротоара. Шофьор, който се е движил в обратната посока казва, че е спрял преди пешеходната пътека, за да пропусне момичето да пресече и буквално е видял как камиона, управляван от 53-годишния Валентин Иванов, я помита.

Софийската градска прокуратура поема разследването на тежката катастрофа на спирка в София

"Има свидетели на инцидента е, че въпросният камион, превозващ минерална вода или бус, както и да го наречете, не е спрял и е осъществил съприкосновение с преминаващо момиче, в резултат, на което може би го влачи около 20 метра и в последствие катастрофира в спирката. И за щастие на нея няма хора и няма други пострадали. За съжаление имаме жертва, която е на място", каза Иво Илиев, зам. градски прокурор на София.

Разминаванията в показанията на свидетелите дали момичето е ударено на пешеходната пътека или на тротоара, разследващите обясняват с първоначалния шок, който очевидците са изживели от ужасяващата гледка, както и от различните позиции, на които са били към момента на катастрофата. Първоначалните данни сочат, че камионът се е движил със значително по-висока скорост.

"Като имаме предвид ограничението от 30 км/ч и къде се намира тялото и къде е камиона, аз лично смятам, че скоростта вероятно е била доста висока", каза Иво Илиев.

53-годишният Валентин Иванов, шофьор на камиона има над 30 години опит зад волана и не е наказван.

"Водачът няма нарушения. След тестване с дрегер и дръг тест пробите са отрицателни за водача. Т.е. той е чист по административно-наказателната дейност", каза Бистра Гурлевска, началник отдел "Разследване" - СДВР - МВР.

Няма данни на Валентин Иванов да му е прилошало и по тази причина да е изпуснал управлението на камиона. Пристигнал на място лекарски екип го е отвел в "Пирогов" заради наранявания, получени по време на катастрофата.

"Докаран е при нас в дезориентирано състояние. Без някакви сериозни травми. Има една травма на главата, която е лека и няма пряко отношение към живота. Обработили сме го, наблюдаваме го. Търсим късни поражения, които биха се проявили. В момента работната диагноза е комоцио", каза д-р Валентин Димитров, изпълнителен директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов".

"Пирогов": Отрицателни са тестовете за алкохол и наркотици на шофьора, който се вряза в спирка

Бързите тестове за алкохол и наркотици, напревени на шофьора в "Пирогов" също са отрицателни, но е назначена и токсикологична експертиза.

Поредният инцидент отнел млад човешки живот провокира реакция на дългодишния педиатър д-р Димитров.

"Ако ми разрешите, може ли един апел към хората?... Спрете да се убивате! Това е от мен", каза той пред камерите.

На пръв поглед няма данни за претоварване и не добре укрепен товар в камиона. Разследващите обаче събраха и запазиха целия товар, за да може това да се провери чрез експертиза. Техническото състояние на камиона също ще бъде изследвано най-подробно.

53-годишният шофьор Валентин Иванов остава в неврохирургията на "Пирогов" под полицейска охрана. На него ще бъде повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост при катастрофа поради нарушение на правилата за движение по пътищата.

От началото на годината до края на вчерашното денонощие загиналите на пътя са 403-ма, при 390 за същия период на миналата година. Само за последните две денонощия, задържаните за шофиране след употреба на алкохол са 36, а тези седнали зад волана след употреба на наркотици са 47.

По темата работят: Иво Никодимов и Цанка Николова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радев: Партиите в парламента да насочат вниманието си върху истинските проблеми на българите
Радев: Партиите в парламента да насочат вниманието си върху истинските проблеми на българите
Путин: Засега няма нужда от нови удари
Путин: Засега няма нужда от нови удари