НОВИНИ

Путин: Засега няма нужда от нови удари

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:11, 14.10.2022
Чете се за: 04:40 мин.
По света
Слушай новината

Руският президент Владимир Путин обяви, че мобилизацията на резервисти ще приключи до две седмици. Москва изпрати повиквателни на над 200 000 руснаци, които да обучи и да изпрати да се сражават в Украйна.

В Деня на защитниците, който днес празнуват в Украйна, президентът Володимир Зеленски обеща, че победата от войната ще бъде за Киев. На този фон - ракетен удар беше нанесен в пограничния руски град Белгород, а в окупирания от руските сили Херсон започна принудителна евакуация на населението.

Украйна чества Деня на защитниците. В специално обръщение, заснето на брега на река Днепър, президентът Володимир Зеленски поздрави всички, които воюват и обеща Украйна да бъде свободна.

"Тази победа ще бъде за всички, които няма да оставят и следа на украинска земя от армията, която се хвалеше, че е втора на планетата. Тази победа ще е за всички наши герои, които сега са в руски плен. За онези, на които им е най-трудно", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Зеленски с поздрав в Деня на защитниците - обеща Украйна да бъде свободна

За пети пореден ден части от Украйна са под руски обстрел. Удари имаше срещу Запорожие и втория по големина град - Харков.

Олга е бременна в седми месец, когато започва войната. Тя и двамата ѝ синове напускат харковското село Прудянка часове преди домът им да бъде сравнен със земята. Ражда дъщеря си Женя под шума на падащи снаряди. Успява да изпрати синовете си в Полша и остава с мъжа си и бебето в Украйна.

"Това бомбоубежище ми е до болка познато. Когато бях малка дядо ми ми го показа. Попитах го за какво е, а той ми отвърна "за когато настъпи война, но дано ти никога не го видиш повече", споделя Олга Шевченко.

В частично окупираната Херсонска област Москва обяви, че започва евакуация на цивилното население към руски територии. Този ход се тълкува като невъзможност на Русия да удържи анексираните райони. През изминалия месец в рамките на украинската контраофанзива са освободени над 600 населени места.

"Нападенията срещу Херсон се ожесточават. Ракетите са насочени към жилищни сгради, хотели, пазари - места, където украинските нацисти могат да убият много хора. Властите в Киев ще продължават да дават нареждания за обстрел на Херсон. Присъствието на цивилни затруднява нашата армия и застрашава техния собствен живот", заяви Кирил Стремусов, назначен от Москва управник на Херсон.

Удари и разрушения е имало в пограничния руски град Белгород. Москва съобщава, че има жертви и обвинява Киев. От украинска страна отрекоха и заявиха, че вероятно става дума за руска ракета, която се е отклонила от траекторията си.

Руският президент Владимир Путин заяви, че до две седмици мобилизацията в страната ще приключи. Над 200 000 резервисти получиха повиквателни от армията. Той допълни и че не си е поставил за цел да унищожи Украйна.

"Към момента няма нужда от нанасяне на масирани удари. По-натам ще видим. Не сме си поставили за цел да унищожим Украйна, разбира се, че не", обяви руският президент Владимир Путин.

Путин потвърди и че Русия е готова да седне на масата за преговори с Украйна, но че това може да стане само при наличието на посредници. Колкото до потенциална среща с американския президент Байдън той заяви, че не вижда смисъл от провеждането на такава.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шофьорът, убил момиче до спирка в София, е карал с превишена скорост
Шофьорът, убил момиче до спирка в София, е карал с превишена скорост
Проверяват действията на Рашков по време на предизборно събитие в Земен
Проверяват действията на Рашков по време на предизборно събитие в Земен