НОВИНИ

Радев: Разнищването на случая с Нотариуса е тест за съдебната власт, правителството и парламента

Президентът призова за непоколебима операция срещу корупцията във всички институции

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:33, 11.02.2024
Чете се за: 04:42 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът коментира зависимостите в съдебната власт и брокерството, чиито символ стана Мартин Божанов - Нотариуса. Румен Радев призова за непоколебима операция срещу корупцията във всички институции, оплетени в престъпни зависимости.

Според него това ще бъде тест не само за съдебната власт, но и за правителството и парламента.

Президентът смята, че разнищването на случая с Нотариуса е залог дали България ще продължи да се развива като правова държава.

Радев коментира и очакваната ротация. Посочи, че няма значение кои ще са министрите в управлението, защото по думите му решенията се вземат от други хора и на друго място.

Президентът увери, че когато се стигне до ротация на правителството ще изпълни задълженията си по Конституция - ще проведе консултации с политическите сили и ще връчи мандат на първата по големина ГЕРБ-СДС.

На актуалния въпрос трябва ли премиерът да е и външен министър каза, че не иска да се меси в работата на кабинета, но отбеляза:

"От всички тези дрязги покрай този въпрос е важно, че няма толкова голямо значение кои ще бъдат пешките на властовата дъска в ролята на министър, защото виждаме, че решенията се вземат от други хора на друго място", заяви Румен Радев.

Според държавния глава истинската тема на деня е случаят с убития Мартин Божанов - Нотариуса и скандалната информация около дейността му.

"Разнищването на този случай е залогът дали България ще продължи да се развива като демократична и правова държава. Всички приказки за конституционна реформа и правова държава катастрофират в реалността, в която Мартин Божанов е могъл да бъде брокер между мафията и съдебната власт единствено с политическа протекция", допълни президентът.

Румен Радев напомни, че обществото така и не разбра кой е диктувал в тефтерчето на Филип Златанов, кой е кадрувал чрез Красьо Черния, къде са Пепи Еврото и неговите джуджета, кой стои зад убийството на Алексей Петров. Според него заради тази безнаказаност продължава превземането на държавата.

"Вярвам всички институции да си дават сметка, че ако и сега те оставят този случай да бъде потулен и държавата да бъде оплетена в зависимости това управление не може да трае дълго", коментира президентът Румен Радев.

Заяви, че ще настоява случаят с Мартин Божанов да бъде разнищен докрай.

"Ние или ще разкъсаме мрежата, в която мафията ни е оплела, или тази мрежа ще задуши държавата. Затова е необходима непоколебима операция за дезинтоксикация на институции, оплетени от престъпни зависимости. Това е един истински тест не само за съдебната власт, това е тест и за правителството, и за Народното събрание. Те сега имат шанса, имат големия шанс да изкарат България на нов път. Но, ако не успеят да го направят, това означава, че или не могат, или не искат да се справят с мафията", подчерта Румен Радев.

Протестите на земеделците в цяла Европа показват, че Европейският съюз се разминава като амбиции и възможности за разрешаване на проблемите им, е оценката на Румен Радев.

"И, ако Европа иска да гарантира своята продоволствена сигурност и своята конкурентоспособност, тя трябва да се вслушва в гласа на земеделските стопани и да предприема мерки навреме", каза още Румен Радев.

Според президента европейските мерки, които се предприемат в сектора, са половинчати и ненавременни.

Репортери: Вера Александрова и Миглена Медарова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йоханес Тингнес Бьо спечели преследването на 12.5 километра в Нове Место
Йоханес Тингнес Бьо спечели преследването на 12.5 километра в Нове Место
Станимира Петрова спечели златото на Купа "Странджа“
Станимира Петрова спечели златото на Купа "Странджа“