Радев след срещата със Заев: Надявам се на прагматичен подход с конкретни, устойчиви резултати

от БНТ
15:40, 17.06.2021 (обновена)
Чете се за: 04:12 мин.
По света
живо започна срещата румен радев зоран заев
Слушай новината

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев е на посещение у нас. Акцент във визитата е задълбочаването на двустранния диалог и перспективата за постигане на реален напредък в процеса на европейска интеграция на Република Северна Македония.

Заев проведе разговор и с българския държавен глава Румен Радев, след който беше даден брифинг пред журналисти.

Република Северна Македония за нас е най-важната близка приятелска страна. Затова се нуждаем от регулярни контакти, диалог и сътрудничество, подчерта президентът Румен Радев.

За съжаление, през последните години тези отношения попаднаха в задънена улица, диалогът беше замразен, а това се отрази и на вашата перспектива за присъединяване към ЕС, допълни Радев.

Договорът за сътрудничество от 2017 г. нямаше конкретни обвързващи условия и срокове, и това даде възможност за променливи решения и действия, каза още президентът на България.

Сн. Десислава Кулелиева, БНТ

Радев благодари на колегата си от Р Северна Македония Стево Пендаровски.

Съвместната ни визита в Рим демонстрира нашата взаимна воля и сигнал към всички наши граждани за сътрудничество, приятелство и разбирателство. И аз съм обнадежден, че този дух го виждам и на ниво правителство, обясни президентът Радев.

Радев и Пендаровски във Ватикана: Няма нужда от посредници в диалога

Ние сме длъжни да направим така, че нашите хора да имат своето общо европейско бъдеще. За нас е много важно да имаме диалог и аз ви приветствам за това, че вие сте тук за открит, конструктивен диалог, заяви президентът Радев.

Надявам се на прагматичен подход с конкретни, устойчиви резултати, които да доведат до започване на преговори за присъединяване на Р Северна Македония към ЕС и нашите млади хора да градят заедно своето бъдеще.

Сн. Десислава Кулелиева, БНТ

Президентът обясни още, че България ще дари 50 000 ваксини на Р Северна Македония. Обмисля се и още една инициатива - млади хора от западната ни съседка да дойдат на почивка у нас, обясни Радев.

От своя страна Зоран Заев заяви, че съвместното посещение на президентите на България и Република Северна Македония в Рим е дало послание към младите, че трябва да продължат заедно да работят, да поддържат приятелството между двата народа.

Той е категоричен, че двете страни сами трябва да разрешат проблемите си.

"Имаме приятели навсякъде по света, които могат да помогнат, но решението е да си помогнем сами. Убеден съм, че ще имаме успех", каза той. Вече е изпратено посланието да бъдем приятели, да сме близки, да не се мразим. Добрите отношения ще донесат добро и за двата народа.

Заев благодари за инициативата за доставка на ваксини на Република Северна Македония и за предложението младежи от страната му да почиват в България.

Целия брифинг може да гледате тук:

По-рано през деня премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев разговаря с българския си колега Стефан Янев.

Вчера пред БНТ премиерът Стефан Янев заяви, че България няма да одобри преговорната рамка с Република Северна Македония в сегашния ѝ вид. Той отново припомни, че българската позиция е ясна и последователна и по нея има решение на парламента от 2019 г.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Един човек е убит, друг е тежко ранен при стрелба в немския град Еспелкамп
Един човек е убит, друг е тежко ранен при стрелба в немския град Еспелкамп
Надал ще пропусне Уимбълдън и Олимпиадата в Токио
Надал ще пропусне Уимбълдън и Олимпиадата в Токио