НОВИНИ

Радка Попова: Мъжете имат големи резерви в представянето си

радка попова мъжете имат големи резерви представянето
bnt avatar logo
от БНТ
22:35, 15.02.2022
Чете се за: 07:15 мин.
Спорт
Слушай новината

Бившата националка по биатлон Радка Попова гостува в предаването "Олимпийски върхове", за да коментира представянето на българските биатлонисти по време на Зимните олимпийски игри в Пекин.

"Владо и Милена направиха добри класирания. Те се освободиха от напрежението, но тяхното лично очакване натежа и не успяха да си покажат възможностите", започна Попова.

Тя сподели мнението си относно днешното представяне на България в мъжката щафета и 18-о място в крайното класиране.

"Очаквах да са по-напред, защото през този сезон имаха 15-о, 16-о място. Ако си бяха направили стрелбата, и Владо беше направил по-добро бягане ги виждах в топ 15. Това е студът, дори Благо, който отиде по-късно вече успя да се аклиматизира, но фактът, че той пристигна по-късно в Пекин днес оказа влияние. Важното е, че мина без наказателна обиколка", заяви бившата биатлонистка.

Попова коментира и дали тежките условия в Пекин са станали причина за лошата стрелба на българите днес и двете наказателни обиколки.

"Не само нашия отбор завъртя наказателни обиколки. Видяхме руснаците колко водеха и завъртяха два рунда. Почти всички отбори завъртяха по два рунда. Митко през този сезон има проблеми на легналия и това в комбинация с отговорността към отбора му изигра лоша шега. Същото важи и за Тони. Тони има проблеми през целия сезон особено в щафетите, защото там имаш лична отговорност към отбора и това явно тежи. Не успя и тук да го преодолее и от там дойдоха грешките", сподели Радка Попова.

Двукратната участничка на Зимни олимпийски игри разкри и с какво трябва да се преборят нашите състезатели, за да успеят да се реализират на големи състезания.

"На тренировки определено правят безупречни стрелби, но на състезания явно не могат да се справят с напрежението. С възрастта това напрежение се увеличава. Когато си по-млад, минаваш по-лесно през това. Днеска всичко приключва, правиш анализ и утре вече си забравил всичко. Имат големи резерви. Тони е 11-и на Световно първенство, има още няколко влизане в топ 20. Наистина имат големи резерви", заяви Попова.

Европейската шампионка в индивидуалната надпревара от 2002 година коментира и случилото се в днешната щафета и провалът на четвърти пост на Едуард Латипов, който пропиля аванс от 40 секунди.

"Това е биатлона. Нищо не се знае до последната стрелба. Руснаците водеха 40 секунди преди последната стрелба, но когато Латипов влезе на стрелбището имаше вятър, макар и не силен. Той обаче сбърка 2 - 3 изстрела и тогава се случи нещо в главата му. Появи се това напрежение за отбора, което по-голямо от личното. Това се видя и при Лагрейд, който е сред най-добрите стрелци, но очакванията на тази Олимпиада му натежаха и завъртя рунд на правия. Напрежението е наистина огромно, когато става въпрос за щафетите. Бориш се за целия отбор", заяви Попова.

Тя сподели още, че въпреки лошия старт на норвежците, не ги е отписала от битката за златния медал.

"Вярвах, че имат шанс норвежците да. Въпреки рунда Лагрейд предаде осми. След това Тарей Бьо стреля перфектно, но пък беше малко бавен по трасето. Йоханес Бьо навакса минутата изоставане и вкара отбора в играта за медалите, а след това Кристянсен просто направи перфектния четвърти пост. Ветле Кристянсен проведе уникално състезание. Не се увлече по Фийон-Майе, бягаше си със своето темпо, стоеше близо до тях и си направи стрелбата хладнокръвно. Просто беше уникален днес", каза бившата биатлонистка.

Радка Попова коментира и очакванията си за утрешната щафета при дамите и докъде стигат възможностите на българския тим.

"Миналата година на Световното първенство бяха 18-ти, а на предишната Олимпиада 16-ти. Пожелавам им да си подобрят класирането. Ако направят една чиста стрелба, имат силите да влязат в топ 15. Ше бъде трудно, защото силите са много изравнени. Студът и вятърът също оказват своето влияние", сподели Попова, която бе част от щафетите на Игрите в Нагано 1998 и Торино 2006.

Бившата биатлонистка говори и затова какво е разделило Милена Тодорова от място в топ 10 на Олимпийските игри.

"Милена вдигна много функционалното ниво през лятото, а след това отнема време, докато се напасне стрелбата. Това обаче при нея се случва само на правия и затова смятам, че при нея е по-скоро психологически проблемът. Тук и треньорите трябва да кажат откъде идва грешката, за да ѝ помогнат да я изчисти. Една грешка по-малко я лиши от място в топ 10 на спринта", заяви Попова.

Тя коментира още и проблемът със ските на българския тим, от които се оплака днес Димитър Герджиков.

"Не съм говорела с тях за този проблем, от Митко чух затова със ските. Много е важно да имат правилните ски за снега, структура и вакса. Това са много компоненти, които играят важна роля и наистина имат голямо значение. Другите не се оплакаха от тези проблеми, може би Митко не е бил с правилния чифт ски за този сняг".

Накрая Радка Попова сподели рецептата за успешна щафета.

"Отборният дух. Разбирателството и сплотеността в отбора. Това понякога дори компенсира формата. Винаги един състезател може да бъде покрит от другите", завърши Попова.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Денят започва" в сряда: Гостува председателят на Столичния общински съвет
"Денят започва" в сряда: Гостува председателят на Столичния общински съвет
ВКП е отменила отказа да се образува досъдебно производство срещу Христо Терзийски
ВКП е отменила отказа да се образува досъдебно производство срещу Христо Терзийски